Vodeće europske banke i dalje u poreznim oazama knjiže znatan dio dobiti, utvrdio je Europski opservatorij za poreze, a minimalna porezna stopa od 25 posto donijela bi europskim zemljama dodatnih oko 10 milijardi eura prihoda godišnje

Neovisno istraživačko tijelo, koje sufinancira EU, objavilo je da su izvješća 36 velikih europskih banaka pokazala da su u poreznim oazama uknjižile ukupno 20 milijardi eura dobiti (23,77 milijardi dolara) ili oko 14 posto ukupne dobiti, iako su u njima imale mali broj radnika.

Dobit koju su banke uknjižile u poreznim oazama iznosi oko 238.000 eura po zaposleniku, u usporedbi sa 65.000 eura u drugim zemljama (izvan matične), navodi se u izvješću.

“To upućuje na zaključak da je dobit uknjižena u poreznim oazama uglavnom prebačena iz drugih zemalja u kojima je ostvarena temeljem pruženih usluga”, dodaje se u izvješću.

Udruga je na temelju dobiti po radniku i stope poreza na dobit utvrdila da banke kao porezne oaze koriste Bahame, Bermuda, Britinske Djevičanske otoke, Kajmanske otoke, Guernsey, Gibraltar, Hong Kong, Irsku, Otok Man, Jersey, Kuvajt, Luksemburg, Makao, Maltu, Mauricijus, Panamu i Katar.

Skupina analiziranih banaka uključuje UniCredit, Intesu Sanpaolo, Erste, Deutsche Bank, HSBC, Societe Generale i BNP Paribas.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay