Još prije dvije-tri godine svijet je bio potpuno fiksiran na milenijalce, generaciju mladih rođenu između ranih 80-ih i srednjih 90-ih godina. Bili su najvažnija skupina kupaca za koju se vjerovalo da ima moć preko noći proslaviti ili, pak, uništiti kompanije.

Sada su milenijalci pali u drugi plan, a u fokusu su neki novi klinci – zoomeri.

Riječ je o generaciji Z, u koju spada 2,1 milijarda pojedinaca koji su rođeni u periodu od 1995. do 2012. godine.

Novi val osviještenih potrošača

Kao i milenijalci, vrlo su svjesni svijeta oko sebe, no još više ustraju i bore se za svoja prava, ali žele ispraviti i druge društvene nepravde i probleme poput gorućih problema klimatskih promjena i ekološkog zagađenja. Kako sada stvari stoje, generacija Z je puno ozbiljnije od svojih prethodnika shvatila misiju spašavanja svijeta.

Imaju moć i svjesni su toga. Ova skupina već predstavlja 40 posto potrošača diljem svijeta. Oni znaju što žele, a očekuju da to znaju i svi brendovi i cijeli internet.

No, što zapravo žele?

Naime, prema izvještaju First Insighta za 2020. godinu, 62 posto zoomera radije će kupiti proizvode onog brenda koji svoje poslovanje zasniva na održivom razvoju, odnosno onom koji u potpunosti uzima u obzir djelovanje aktivnosti svoje ekonomske niše na okoliš i počiva na temelju obnovljivih izvora dobara spram onih brendova koji ne mare za društvenu odgovornost. Najviši je to postotak u odnosu na sve druge danas živuće generacije.

Štoviše, čak 73 posto pripadnika generacije Z voljno je platiti više za proizvode koji su održivi, a 54 posto njih je izjavilo da će platiti i 10 posto više za proizvod koji neće naštetiti okolišu.

U skladu s tim nastojanjima Coca-Cola u Hrvatskoj je na Sportskim igrama mladih provela inicijativu prikupljanja ambalažnog otpada pod sloganom „Recikliraj me. Pokloni mi novi život” kojoj je bio cilj na poticajan način educirati mlade o pravilnom zbrinjavanju ambalažnog otpada.

Inicijativa se pokazala i više nego uspješnom jer je tijekom trajanja Igara prikupljeno čak 16.425 boca koje će se reciklirati.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay