Čast nam je na našem portalu ugostiti ambasadora digitalnih nomada u Hrvata i jednog od osnivača Udruge digitalnih nomada u Hrvatskoj Jan de Jonga. Novi turistički trend, koji će Hrvatsku kao destinaciju promaknuti među prve na svijetu, gdin. de Jong pokušao nam je približiti te nam ukazati na sve beneficije koje jedan takav turistički proizvod donosi zemlji poput naše.

Vaša inicijativa u suradnji s premijerom ’’Viza za digitalne nomade’’ aktualna je tema u medijima. Je li projekt bliže realizaciji ili će ostati u ladici, kao još jedna ‘’hrvatska priča’’?

Sretan sam što možemo reći da neće sve ostati na papiru. 25. studenog ove godine Zakon o strancima promjenjen je i usvojen od strane države. Od 1.1.2021. digitalni nomadi u Hrvatskoj moći će dobiti dozvolu o boravištu, najduže na jednu godinu. Trenutno još uvijek radimo na izmjenama poreznog zakona – i za to očekujemo konkretne pomake do kraja 2020.  Također smo u razgovorima s Ministarstvom turizma i sporta o mogućnostima promocije Hrvatske kao zemlje digitalnih nomada. S Ministarstvom unutarnjih poslova pregovaramo o svemu što trebamo odraditi kako bismo omogućili digitalnim nomadima da zatraže svoju boravišnu dozvolu online. Mnogo se uzbudljivog događa – i da, doista će se ostvariti. To je razlog zašto sam jedan od osnivača Udruženja digitalnih nomada Hrvatske. Sada kada je inicijativa Viza za digitalne nomade’ blizu konačne realizacije, vrijeme je bilo da se organiziramo u Udruženje kako bi koordinirano i sustavno mogli Hrvatsku lansirati kao destinaciju digitalnog nomadstva.

S obzirom na Vaš angažman na projektu, koja su Vaša očekivanja u vidu broja digitalnih nomada koji bi se odlučili za Hrvatsku? I ima li Hrvatska perspektivu postati jedna od vodećih u ovom dijelu turističke karte Europe?

Vjerujem da će prve prijave za vizu biti već u ožujku 2021. Za mene bi to bio veliki uspjeh kada bismo mogli primiti nekoliko tisuća digitalnih nomada sljedeće godine. Ono što je sada ključno jest da se hrvatski poduzetnici počnu pripremati kako bi što kvalitetnije dočekali spremni digitalne nomade. Hospitality je dio svakog Hrvata, no sada je riječ o održivom i dugoročnom turizmu. Digitalni nomadi žele biti integrirani dio zajednice i saživjeti se s domaćim stanovništvom i životom u Hrvatskoj. Vjerujem da Hrvatska može postati jedna od najpoželjnijih destinacija za digitalne nomade. Dio smo Europske Unije, naši ljudi se koriste sw engleskim jezikom više nego odlično što nam omogućava kvalitetnu povezanost s drugim zemljama Unije.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay