Američko pravosuđe istražuje kompaniju Nikola zbog sumnje da je prevarila investitore praveći se da je razvila supermoderne i ekološke kamione na vodik, a nije.

Riječ je o nedavno blamiranoj američkoj kompaniji, koja se nazvala po legendarnom znanstveniku Nikoli Tesli te, zajahavši val popularnosti novih tehnologija na području prometa, u vrlo kratko vrijeme postala tvrtka vrijedna milijarde i time jednaka tradicionalnim proizvođačima automobilske industrije. No, kako je to sažeo jedan bloger, riječ je o kompaniji koja nije ništa proizvela, koja nema tehnologiju, niti je blizu bilo kakvoj masovnoj proizvodnji proizvoda na kojem se temelji.

“Mi ne proizvodimo kamione, nego reklamiramo vodik”, pravdao se jedan od šefova tvrtke za koju prije koji mjesec nitko nije čuo. A onda je, kako to obično na burzama biva, preko noći izlaskom na dioničko tržište počela vrijediti 30 milijardi dolara. Nije to dugo trajalo, zahvaljujući u potpunosti izvještaju investicijske kuće Hindenburg Research koja je promidžbene materijale Nikole prokazala kao “fake news”, a tvrtku kao “lažnjak”.

Naime, Hindenburg Research otkrio je da je navodni kamion na vodik, glavni proizvod tvrtke Nikola, snimljen na nizbrdici kako u leru, bez ikakva pogona, “juri” naprijed pogonjen zakonima fizike, a ne nekim gorivom. Kamera je postavljena tako da se čini da kamion na vodik juri po ravnoj cesti, ali zapravo je gurnut po nizbrdici. Kada se to otkrilo, i vrijednost Nikole otišla je u istom smjeru.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay