Osiguravanje uvjeta za dostojanstvenu starost i aktivan život u skladu s izazovima i ograničenjima treće životne dobi iskaz je društvene solidarnosti prema starijim građanima, ali i stvarna potreba društva, ključna je poruka Nacionalne strategije za sljedeće desetljeće. Vlada se obvezuje da će raditi na “stvaranju uvjeta za postizanje primjerene razine mirovina i dugoročnoj održivosti mirovinskog sustava”. Koja je to primjerena razina mirovine, ne navodi se.

U strategiji piše da će 2030. godine svaka četvrta osoba u zemlji biti starija od 65 godina. Stoga će Vladine politike poticati dulji ostanak u svijetu rada, smanjenje broja ljudi koji idu u prijevremenu mirovinu. Stvarat će se i povoljniji uvjeti za zapošljavanje starijih i umirovljenika. Slično kao i predizborni program HDZ-a te četverogodišnji program Plenkovićeve Vlade, strategija spominje novi model obiteljskih mirovina. Ukratko, država će, pod određenim uvjetima, omogućiti umirovljenicima da nakon smrti bračnog partnera primaju dvije mirovine, svoju i dio njegove.

“Ovisno o fiskalnim kapacitetima, razmotrit će se mogućnost povećanja ulaganja u drugi stup, smanjivanja troškova povezanih s funkcioniranjem drugog stupa obveznog mirovinskog osiguranja te učinkovitosti isplate korisnicima obveznog i dobrovoljnog osiguranja”, piše u strategiji.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay