AGENCIJA Moody’s podigla je rejting Hrvatske za jedan stupanj ističući pojačane institucionalne kapacitete i politički okvir na ulasku u ključnu fazu pristupa eurozoni i smanjenu izloženost dugu u inozemnoj valuti.

Efikasnost hrvatskih mjera poboljšana je u proteklim godinama, ocjenjuje Moody’s zaključivši da su vlada i središnja banka osigurale predvidljiviji i stabilniji okvir za ekonomsku aktivnost u vrlo neizvjesnom okruženju.

Ekonomski analitičar Damir Novotny ističe da kada biste npr. pitali stanovnike Austrije koji je kreditni rejting njihove zemlje – oni to ne bi znali. 

“Mi ovdje previše razgovaramo o tome. Ali dobro, mi iza sebe imamo povijest velike krize iz 2009. pa teškog oporavka pa nas svaka takva vijest raduje. To je dobro, pravac je dobar, ali se sporo vozimo i još uvijek je dug put pred nama da dođemo na razinu zemalja s kojima se trebamo uspoređivati – jedne Slovenije, Češke, Austrije… Želio bih reći da je ovo rejting vladinih izdanja. Ako vlada izda obveznice, onda rejting agencije izračunavaju rizik za investitore”, rekao je jutros Novotny gostujući u emisiji U mreži prvog HRT-a.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay