Ima li svjetla na kraju tunela? Sudeći po građevinarstvu čiji rast ne posustaje ni u trećem kvartalu – ima.

Ugostiteljstvo je “zaključala” korona, maloprodaja bilježi gubitke, osobna potrošnja nije ni blizu razinama iz turistički rekordne, bogate 2019. godine, no zato se i dalje gradi punom parom. Jagma za stambenim kvadratima, koju bilježimo još od vremena primanja Hrvatske u EU – nastavlja se kao da COVID-19 nije paralizirao svijet.

– I sami smo iznenađeni onim što se događa na tržištu. Na prvi spomen pandemije očekivali smo depresiju, međutim, ne da se ona u građevinarstvu nije dogodila, nego radimo i bez najmanjih problema – kaže nam Denis Pulić iz tvrtke “Quatro company”, koja je posljednjih godina izgradila niz reprezentativnih stambenih objekata u splitskom naselju Pazdigrad na istoku grada.

– Korona nas je zatekla na pola puta. Objekt koji smo gradili već je unaprijed bio prodan, a otkaza ugovorene kupnje stanova praktički nije ni bilo. Sad već prodajemo stanove koje planiramo graditi u proljeće iduće godine. Radi se o zgradi “Bel Étage II”, jednom uistinu iznimnom i luksuznom stambenom objektu. Interes za kupnju stanova je odličan – veli Pulić, koji vjeruje da će se pozitivni trendovi u njegovoj branši nastaviti.

KUPCI SU OPREZNIJI

– Sudeći po onome što se događa, i da se ova situacija s koronom produži, mi se možemo eventualno vratiti korak unatrag, što bi značilo da nećemo prije ishođenja dozvola prodati sve stanove unaprijed, nego, recimo, 75 posto ili u najgorem slučaj pola – kaže naš sugovornik.

Cijena stana ovisi o katnosti, pogledu, veličini, a ona se, kad je u pitanju “Quatro company”, kreće oko 2500 eura po metru četvornom.

Jasminka Biliškov, predsjednica Strukovne grupacije agencija za promet nekretninama Split, kaže da se, kad su novogradnje u pitanju, korona-kriza uistinu ne osjeća.

– I cijene su stabilne. Nisu pale u odnosu na vrijeme prije pandemije. Jedino što se promijenilo jest to da se ipak prodaje manje stanova jer su ljudi oprezniji. 

– Zato se građani i odlučuju za kupnju nekretnina, jer to je najbolji oblik štednje – kaže Tamara Franović, koja je u “Dal-koningu”, vlasnika Zvonka Kotarca, zadužena za prodaju.

– Interesantno je kako nam najbolje idu najskuplje nekretnine i da se prvo pita za penthouse, te kaparira stanove s pogledom, na jugu, i to na višim katovima. Korona-kriza ne da nas nije zaustavila, nego sve stanove prodajemo unaprijed, a razlog tomu je, vjerujem, i odlična lokacija, jer upravo gradimo dva objekta na Žnjanu koja će biti dovršena iduće godine. Cijene se kreću od 3000 do 3500 eura, a stanovi su praktički već prodani po preporukama, prije nego smo i dobili sve potrebne dozvole – kaže direktorica prodaje Franović, koja nesmanjeni interes za kupnju nekretnina tumači činjenicom da građani u krizi ne vjeruju bankama.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay