Kriptovalute svoju popularnost u velikoj mjeri mogu pripisati činjenici da su obavijene velom tajnosti i samim time nisu u nadležnosti država i banaka. Dakako, postojeći bankarski i državni sustav s negodovanjem gleda na kriptovalute jer je tim valutama jako teško upravljati i steći kontrolu. To praktički znači da korisnici mogu upravljati svojim novcem na način na koji žele i nitko nema uvid u njihove financije.

No, već se godinama raspravlja o tome hoće li države uvesti neki red u taj sektor i hoće li svojim regulatornim pravilima narušiti anonimnost koju svijet kriptovaluta u ovome trenutku još uvijek ima. Čini se kako je najbliže tom scenariju Indija u kojoj će se uskoro održati glasovanje u parlamentu gdje će se odlučiti hoće li Bitcoin biti zabranjen i kreće li se u razvoj državne valute.

Zabrana kriptovaluta u Indiji već je nekoliko puta bila tema naših članaka na web portalu. Iako su prve rasprave o zabrani započele još prije nekoliko godina, do sada po tom pitanju nije bilo nekih konkretnih poteza (osim srušenog pokušaja izglasavanja prošle godine). Ipak, sada su Indijske vlasti odlučile staviti u raspravu u parlamentu točku od donošenju odluke o zabrani privatnih kriptovaluta. Riječ privatna ovdje sugerira kako su kriptovalute u nečijem tuđem vlasništvu, iako bi država voljela da su u njenom.

Cijeli članak možete pročitati na: pcchip.hr

Foto: Pixabay