Ovogodišnji izbor najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Apsolon okončan je jučer proglašenjem Rijeke, Pazina i Koprivnice najboljim Smart city gradovima i dodjelom nagrade Križevcima za najbolji Eco city grad. Dok je Rijeka povratila naslov najboljeg Smart city grada iz 2018., Križevci su, uz Jastrebarsko (2018.) i Koprivnicu, treći po redu pobjednik nagrade Eco city.

– Digitalizacija i ekološki odgovoran održivi razvoj nezaobilazni su trendovi u budućem razvoju gradova, a nagrade Smart city i Eco city naš su doprinos razvoju tih trendova – rekao je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić otvarajući skup “Održivi razvoj” u sklopu kojeg su proglašeni pobjednici izbora Smart city i Eco city najboljih gradova. 

Komentirajući važnost pritoka novca iz fondova Europske unije u investicije lokalne samouprave na područjima Smart city i Eco city rješenja, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn upozorio je kako nastupajući sedmogodišnji plan financiranja EU predviđa izdašne investicije u “zeleni plan” Unije, pozvavši središnju vlast da dade jasne smjernice što se i kako misli poduzimati na povlačenju novca za “zelene investicije”.

– Ako ne funkcionira kružna ekonomija, sve ovo što činimo u gradovima nema smisla. Ne možemo dovijeka odlagati plastiku, papir ili staklo na određena mjesta, to netko mora otkupiti, a ne da mi plaćamo nekome da primi odvojeni otpad – apelirao je Obersnel.

Đuro Horvat komentirao je kako u nas postoje institucije koje nisu ništa napravile za funkcioniranje kružne ekonomije.

Kao u Luksemburgu

– Kad dođem u Rijeku ili Koprivnicu, osjećam se kao da sam došao u Luksemburg. To su primjeri da se može i da se često traže izlike da se ništa ne čini – poručio je Horvat.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay