Većina poslodavaca, njih 60 posto, u 2021. očekuju stagnaciju ili pad prihoda, a više od 40 posto priželjkuje ukidanje suvišnih fiskalnih ili parafiskalnih nameta, pokazala je anketa koju je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) provela među svojim članicama, objavili su u utorak iz HUP-a.

60 posto očekuje pad prihoda ili stagnaciju

Uz 65 posto anketiranih poduzeća koja očekuju pad poslovnih prihoda u ovoj godini u odnosu na 2019., čak 60 posto anketiranih poduzeća očekuje stagnaciju ili pad poslovnih prihoda u 2021. u odnosu na 2020. Svega pet posto poduzeća koja su sudjelovala u anketi odgovorilo je da pandemija covid-19 nije imala utjecaja na njihovo poslovanje, ističu iz HUP-a.

Najveći pozitivan doprinos poslovanju u 2021., kako se navodi, trebao bi imati tzv. peti krug porezne reforme, prije svega smanjenje poreznih stopa u sustavu oporezivanja dohotka. Istodobno, kao najveće moguće probleme u poslovanju u 2021. poslodavci vide različite restriktivne mjere i propise koji se donose s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa.

Najveći pad gospodarske aktivnosti u proteklih 20 godina

Iz HUP-a u priopćenju podsjećaju kako se u 2020. dogodio značajan pad BDP-a i najveći pad gospodarske aktivnosti u proteklih 20 godina.

Na pad BDP-a najviše je utjecalo smanjenje potrošnje te izvoza, prvenstveno usluga, navode iz HUP-a te dodaju da s obzirom da kriza uzrokovana koronavirusom ne pogađa sve sektore i djelatnosti jednako, očekivani pad hrvatskog gospodarstva u cijeloj 2020. je nešto veći nego što je to slučaj s većinom drugih članica EU.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay