Najveće smanjenje broja zaposlenih u studenom u odnosu na listopad zabilježeno je, pokazuju dalje podaci državne statistike, upravo u turizmu i ugostiteljstvu, čak 10 posto na mjesečnoj razini. To je, ističu makroekonomisti Raiffeisena u svojim dnevnim analizama, posljedica epidemioloških mjera koje se odnose na ugostiteljske objekte. Njima je, podsjetimo, najprije ograničen rad, a sada su i zatvoreni. 

“Ugostitelji pokušavaju sačuvati biznise i zadržati radnike, ali to je jako teško jer su ostali bez prihoda. Nekih većih otkaza u ugostiteljstvu sada nije bilo, ali mnogi ugostitelji su bili prisiljeni radnike prebaciti na 4000 kuna koje dobivaju od države, dok za isplatu ostatka plaće u ovakvim uvjetima jednostavno nemaju novca. Posljedica toga je da je dio radnika sam otišao”, upozorava za Index predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak. 

Dodaje kako preciznih podataka nema, no procjenjuje da je pet do 10 posto zaposlenih u ugostiteljstvu posljednjih tjedana otišlo jer nije moglo živjeti od plaće koja im se svela na državnu potporu od 4000 kuna. Riječ je, procjenjuje, o 2000 do 4000 radnika. Ovdje treba reći da se svi ne prijavljuju na burzu rada: dio ih, kako pokazuju statistike, odlazi s tržišta rada, a dio i iseljava, iako znatno manje nego prije pandemije koronavirusa.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay