Budući da se radi o pitanju koje je od velikog društvenog značenja jer je riječ o sudbinama 125.000 hrvatskih obitelji, meni i nije toliko neočekivano da je Ustavni sud prebacio odlučivanje s Vijeća na cijeli Sud.

Dok se u redovima potrošača očekuje odluka Ustavnog suda, iz udruge “Franak” učestalo stižu i informacije o presudama koje su podnijeli oštećeni građani.

DUG PO PRESUDI

– U ovome trenutku imamo nekoliko stotina pravomoćnih presuda za preplaćene kamate iz nekonvertiranih kredita, ali svega nekoliko pravomoćnih za preplaćeni tečaj franka, jer je ništetnost CHF-a tek 2018. kolektivno potvrđena. Imamo i pravomoćne presude za preplaćene kamate iz euro i kunskih kredita – kazao nam je Aleksić.

Na upit isplaćuju li banke potrošačima novac na temelju presuda, Aleksić kaže kako su, prema njegovim saznanjima, naplaćene sve pravomoćne presude u kojima je tražena isplata, bilo milom bilo ovrhom banke, jer ako se banka ogluši o presudu, slijedi ovršni postupak.

I pojedini građani koji su dobili presude kažu da moraju pokrenuti postupak prisilne naplate čak i za manje iznose. Jedan navodi da je Fina u njegovu slučaju ovih dana ovršila RBA za 24 tisuće kuna duga po presudi.

Goran Aleksić ističe i kako važno pravno shvaćanje o ništetnosti CHF ugovora još uvijek nije utvrđeno na Vrhovnome sudu RH.

– Za to pravno shvaćanje bitne su revizije koje se nalaze na VSRH, i ja očekujem da će se tijekom 2021. jasno i nedvojbeno iskristalizirati i pitanje ništetnosti ugovora i pitanje restitucije za konvertirane kredite.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay