Pad je u prvom redu posljedica akceptiranja povećanih kreditnih rizika uslijed pandemije Covid-19.

S krajem trećeg tromjesečja 2020. ukupna aktiva banaka premašila je 451 milijardu kuna, što je 20 mlrd. ili 4,5 posto više nego početkom godine. Utjecaj pandemije na financijski rezultat sektora najizravnije se očitovao u padu dobiti prije oporezivanja od 44%, s lanjskih 5,4 na na 3 milijarde kuna.

Pad je u prvom redu posljedica akceptiranja povećanih kreditnih rizika uslijed pandemije Covid-19, odnosno peterostruko većih troškova umanjenja vrijednosti zbog kreditnog rizika.

S krajem lanjskog rujna samo je Croatia banka iskazala gubitak (27,7 mil.), a ove godine negativan rezultat su iskazale četiri: Imex, J&T, Samoborska i Slatinska banka. Najveći minus bilježi Imex banka (19 mil.) koja je usto “tanka” i u pogledu kapitala.

Stopa ukupnog kapitala joj je na 14,4 posto, a nižu od nje ima samo Croatia banka (13,7%) koja je ovaj put iskazala dobit. Na razini svih 20 banaka ta stopa je gotovo 25% i u 2020 je blago porasla, ali uglavnom pod utjecajem promjene regulatornog tretmana izloženosti kreditnom riziku.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay