Vladin paket mjera ne spašava, on samo odgađa propadanje brojnih obrtnika i poduzetnika.
Predloženi paket mjera za “spas gospodarstva” zbog koronavirusa ne samo da nije dovoljan, nego je i loš. Rješenje nije u odgađanju plaćanja poreza poduzetnicima, nego u ukidanju svih poreza i doprinosa, osim PDV-a, za vrijeme trajanja krize.

Odgovorno tvrdimo da već sada možemo staviti ključeve u brave naših objekata, a zaposlenike poslati na dulji odmor, ravno na Zavod za zapošljavanje – poručilo je petero mladih poduzetnika s kaštelanskog i splitskog područja iziritiranih mantrama nekih članova Vlade koji svakodnevno izjavljuju kako su “mjere odlične, pravodobne i spasonosne”.

Prekid redovnog poslovanja, drastično smanjenje prometa i prihoda, ali i otkazi radnicima, tek su neki u moru problema s kojima su suočeni Mario Blažević,vlasnik dvorane za vjenčanja, novootvorenog restorana i tvornice za proizvodnju kolača u Kaštelima, Josip Pašalić, vlasnik kemijske čistionice i praonice rublja te cafe bara, Katarina Kovačev, direktorica hotela u gradu podno Kozjaka, Katja Jonjić, vlasnica dvorane za vjenčanja u Splitu, te Marko Balić, vlasnik dvaju restorana u Splitu.

Žale nam se kako su doslovno pali na koljena te kako je pitanje dana kada će zatvoriti svoje poslovne objekte, u kojima zajedno zapošljavaju gotovo sto ljudi.

– Problem je u tome što država ne pomaže poduzetnike s padom prometa većim od 50 posto. Prije izbora su obećali po četiri tisuće kuna za srpanj i kolovoz, a to se nije dogodilo jer su isplaćivali po dvije tisuće kuna. Država gleda naplaćene, a ne izdane račune pa se meni, primjerice, dogodio enormni prihod koji su zapravo potraživanja od prošle, ako ne i pretprošle godine. Ove godine pad posla je veći od od 60 posto, a unatoč tome još rade svi radnici. Na kraju godine završavamo s gubicima, zarađenog novca nema. Nitko ne radi, a država ti ne pomaže ni u čemu – jada nam se Josip Pašalić iz Kaštel Gomilice.

Mario Blažević kaže kako su mu sva tri poslovna objekta doslovno na koljenima.

– Sala za vjenčanja zjapi prazna, u restoranu više nema okupljanja prije vjenčanja, a vikendima nam se više ne naručuje po 200 kilograma kolača za vjenčanja, nego dva kilograma. Svi naši poslovi su usko povezani i svi su na izdisaju – kaže Blažević.

– Sve ove mjere ništa ne rješavaju, nego, naprotiv, šalju poruke o želji za bijegom od problema. Sada je ključno spasiti gospodarski sustav, odnosno proizvodnju i poduzeća jer jednom kada stane poduzeće ili mnogi dobiju otkaz, teško je poslije to obnoviti.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay