Govoreći o rebalansu proračuna rekao je da se predviđa da će u ovoj godini gospodarski pad biti osam posto što je manje od procjena. – Bili smo svjesni da će pandemija dovesti do negativnih gospodarskih posljedica. Zato je Vlada stvorila prostor za potporu održavanja gospodarskih aktivnosti i zapošljavanja. Uspjeli smo imati bolju turističku sezonu koja se pokazala iznad svih očekivanja. Bilježimo povećan priljev EU sredstava, no nastavak pandemije od nas zahtjeva daljnju potporu gospodarstvu i zato ovim rebalansom proračuna saniramo sektor zdravstva, povećavamo izdvajanja za mirovine i nezaposlene te prava iz sustava socijalne skrbi.

Nastavljamo s potporom gospodarstvenicima – rekao je premijer te dodao: – Predviđamo postupni oporavak ekonomske aktivnosti 2021. i rast BDP-a od 5% kojeg bi trebao pratiti rast od 3,4% 2022. godine.

Najavio je i uredbu o minimalnoj plaći.

– 4250 kuna bruto, 3400 kuna neto. To je 150 kuna više neto u odnosu na minimalnu plaću ove godine. Ukupno povećanje plaće će u odnosu na 2016. biti 904 kuna neto. Ovo je najveće povećanje minimalne plaće za vrijeme neke Vlade – naglasio je Plenković.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay