U drugom kvartalu hrvatski je BDP pao za rekordnih 15,1 posto.

Europska banka za obnovu i razvoj objavila je novu, na žalost pogoršanu procjenu pada hrvatskog BDP-a u ovoj godini. U analizi stoji da nakon pet godina ekonomskog oporavka, uz prosječni rast BDP-a od tri posto na godinu, u ovoj godini Hrvatskoj slijedi oštar pad zbog pandemije koronavirusa.

Podsjetimo, BDP je zabilježio minimalni rast od 0,4 posto u prvom kvartalu ove godine, kada je pandemija tek krenula u Hrvatskoj, dok je u drugom kvartalu, nakon što je uslijedilo veliko zatvaranje gospodarstva, BDP pao za rekordnih 15,1 posto.

Mjere hrvatske vlade za pomoć gospodarstvu i HNB-a za likvidnost bankarskog sustava su ublažile udar, navodi EBRD, no pad BDP-a prema procjenama te institucije ne može se zaustaviti i iznosit će 8,5 posto u ovoj godini.

To je povećanje procjene pada u odnosu na svibanj, kada su analitičari te banke prognozirali pad od sedam posto. Još je gora činjenica da je ta banka u svibnju prognozirala oporavak iduće godine od 6,7 posto, no sada je tu prognozu smanjila i očekuje rast BDP-a u 2021. od 3,5 posto. 

Cijeli članak možete pročitati na: rtl.hr

Foto: Pixabay