Iako je hrvatska industrija računalnih igara u 2020. iskočila na vrh domaćeg IT-ja s rekordnim, gotovo milijardu kuna teškim exitom Nanobita, njezini predstavnici i dalje su skromni kad dođe do opisa poslovnih dosega branše. Ali otvorni panel, jubilarnih 20. Windaysa, najveće domaće IT konferencije, a koji je pod nazivom “Samo bi se igrao sine. Nema ti tu para!… Ili ipak ima?” okupio veterane domaće scene, ipak je razotkrio neke zanimljivosti. Prva je da čak ni veterani ne znaju koliko im industrija zapravo teži.

Krupni eSportaši

Daniel Lučić, voditelj marketinga i komunikacija Croteama, koji pravno posluje pod tvrtkom Abest koju je prije dva mjeseca potiho preuzeo američki gaming izdavač Devolver Digital za nepoznat iznos, kaže da je Nanobit najveći studio u Hrvatskoj s više od sto zaposlenih, a još je nekoliko timova, poput Croteama, koji broje po četrdesetak zaposlenika.

– Timovi koji rade igre u posljednje vrijeme niču kao gljive poslije kiše, ali nemamo podatak koliko ih je. Rekao bih da u industriji radi više od 200 ljudi, ali nemamo točne podatke – kaže Lučić.

Jednako tako nema ni podatka koliko ta domaća industrija traži zaposlenika. Kada je Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije prije tri godine napravila anketu među domaćim studijima, ispalo je da traže nešto više od 200 stručnjaka za računalne igre raznih profila.

Mario Čelan, direktor te agencije, smatra da je tako i danas. No, navodi da se u međuvremenu povećao broj gaming studija jer su uspjeli uvjeriti HZZ da poticaje za samozapošljavanje isplaćuje i proizvođačima računalnih igara.

– Interes mladih za izgradnju karijere u igrama jako je skočio nakon prodaje Nanobita. Mi imamo 400 ljudi na čekanju za našu edukaciju, na koju primimo po 40 polaznika svakih pola godine, i obično nam pristižu jedna do dvije prijave dnevno. Nakon Nanobita broj prijava je dva dana zaredom bio veći od 70 dnevno – kaže Čelan.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay