Sveta Nedelja postaje prvi grad u Hrvatskoj u kojem će se javne usluge moći plaćati kriptovalutama, a to će se obavljati preko platforme PayCek zagrebačke tvrtke Electrocoin.

Kako je najavljeno, radi omogućavanja tog alternativnog načina plaćanja gradonačelnik Dario Zurovec potpisuje u petak ugovor o procesiranju kriptovaluta s direktorom Electrocoina Nikolom Škorićem. “To će funkcionirati slično kao plaćanje internet bankarstvom. Na uplatnicama postoji kod koji se skenira, potom se otvara platni widget, a nakon što korisnik provede plaćanje i pošalje određeni iznos kriptovalute, na račun Grada Svete Nedelje sjest će protuvrijednost u kunama”, objašnjava Škorić. Njegova je tvrtka u registru tvrtki koje se bave kupoprodajom kriptovaluta pri Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa), a radi kao kriptomjenjačnica i platni procesor. Procesiranje podrazumijeva konverziju kriptovalute u kunu prema važećem tečaju u trenutku izvršenja usluge, stoji u obavijesti Grada Svete Nedelje.

Škorić kaže da je taj grad među pionirima u svijetu koji nude plaćanje javnih usluga u kriptovalutama poput bitcoina (u Europi nekoliko godina švicarski Zug u blizini Züricha omogućuje i plaćanje lokalnog poreza na taj način). 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay