SAVJET Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) danas je razmatrao utjecaj koronakrize na sektor financijskih usluga, ustvrdivši da su procijenjeni gubici fondovske industrije u ovoj godini manji od njihovih dobitaka iz 2019., a i bilance osiguravajućih društava mogu podnijeti novi šok na tržištima.

Na sjednici Savjeta, između ostalog, razmatrao se utjecaj koronakrize na sektor financijskih usluga, nove mjere za praćenje utjecaja uvođenja eura na društva za osiguranje u Hrvatskoj, prijedlozi paketa mjera Europske komisije namijenjenih oporavku tržišta kapitala te najave promjena zakona, od kojih će jedna promjena mijenjati uloge sanacijskih tijela u financijskom sektoru i ubuduće odrediti Hanfu za sanaciju investicijskih društava u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju. 

Tom su prilikom, navodi se dalje, prema tri makroekonomska scenarija predstavljene Hanfine simulacije mogućih utjecaja koronakrize na sektor financijskih usluga, mirovinskih i investicijskih fondova te društva za osiguranje.

Prema simulaciji za razdoblje od šest mjeseci, čak i u najkonzervativnijem scenariju, veličina procijenjenih gubitaka fondova na razini sustava u 2020. manja je od veličine dobitaka ostvarenih u prethodnoj godini.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay