Velike tehnološke tvrtke troše sve više i više lobirajući u Europi što je jasan znak sve veće moći industrije, navodi Europski opservatorij (Corporate Europe Observatory) čije je sjedište u Bruxelelsu dodajući kako povećana potrošnja za lobiranje velikih tehnoloških tvrtki također odražava važnost ključnih predstojećih političkih rješenja koja se pripremaju u institucijama Europske unije.

Naime, velike tehnološke kompanije kao što su Google, Amazon, Microsoft, Facebook i Apple, koje su očekivano među najvećim pojedinačnim potrošačima korporativnih lobija u Bruxellesu, same navode kako su za lobiranje potrošile ukupno 21 milijun eura.

Corporate Europe Observatory navodi kako su velike tehnološke kompanije povezane s različitim think-tank organizacijama koje mogu utjecati na nove propise objavljivanjem studija i stavova te organiziranjem diskusionih foruma – ali te veze uglavnom nisu jasne.

To je, upozorava Corporate Europe Observatory, problem jer se takvim netransparentnim djelovanje stvara dojam da interese velikih tehnoloških kompanija podržavaju naizgled neovisni stručni zagovornici, a cilj im je utjecaj na politička mišljenja i stavove javnog mnijenja.

Cijeli članak možete pročitati na: mreza.bug.hr

Foto: Pixabay