Poljsko ministarstvo financija najavilo je u srijedu da će uvesti minimalnu poreznu stopu za velike kompanije kako bi kompenziralo smanjene doprinose za zdravstveno osiguranje samozaposlenih u programu oporavka od koronakrize.

Varšava je također odlučila pomoći kupcima stambenih nekretnina, umirovljenicima i obiteljima i smanjiti poreze građanima s niskim i srednjim prihodima.

Plafon neoporezivog osobnog dohotka podignut je tako na 30.000 zlota godišnje i bit će veći 10 puta nego u 2016. Prag za prijelaz u višu dohodovnu kategoriju podignut je sa sadašnjih 85.500 na 120.000 zlota godišnje.

Plan predviđa oporezivi zdravstveni doprinos po stopi od devet posto, no zamjenik ministra financija Jan Sarnowski rekao je u srijedu da će za samozaposlene stopa biti smanjena na 4,9 posto, nakon kritika da će prijedlog naštetiti malim poduzećima.

Velike kompanije plaćat će 0,4 posto poreza na prihod

Da bi se pokrio smanjeni prihod od doprinosa, velike kompanije ubuduće će plaćati 0,4 posto poreza na prihod i snosit će 10 posto troškova optimizacije poreza, rekao je Sarnowski.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay