Samo kod nas možete monumentalni rimski spomenik reklamirati u turističkim brošurama, a da ga u realnosti ostavite nezaštićenim, na rubu propadanja. Takav je slučaj i s Dioklecijanovim akveduktom, spomenikom koji se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara RH oko kojeg se danas prosvjedovalo kako bi se konačno pokušao riješiti problem ovog ‘slijepog crijeva grada’.

Na svega pet minuta, kratkih ali dovoljnih da stvore kolonu teških vozila na putu ispod akvedukta, Udruga boćara “Branitelj” zaustavila je promet zajedno s građanskom inicijativom “Za spas Dioklecijanova akvadukta i izgradnju pristupne ceste”, te stanovnicima i Vijećem Gradskog kotara Mejaši, te mnogim drugima koji su im se pridružili.

– Naša udruga smještena je u neposrednoj blizini akvedukta i vidimo šta se događa. Htjeli smo ukazati na loše stanje akvedukta za kojeg stručnjaci kažu da je pitanje dana kada će se urušiti. Ispod njega svakodnevno prometuju veliki kamioni prema Karepovcu i prema brojnim firmama koje se iza nalaze.

Sama cesta je u očajnom stanju, nije ni za traktor. Tu nema pješačkih staza, pa djeca i ostali prolaze kraj kanala da bi prošli cestu. Da se dogodi katastrofa i uruši se akvedukt, grad Split i otoci će ostati bez pitke vode, a svim firmama koje tu djeluju zatvorit će se promet – upozorava Žare Pehar iz Udruge boćara Branitelj dajući nam na uvid brojne studije i stručna mišljenja o lošem stanju akvedukta.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay