U parlamentu Paname pojavio se prijedlog zakona kojim bi se u toj zemlji kriptovalute počele prihvaćati kao sredstvo plaćanja, a blockchain bi bio službeno prihvaćen u javnom i bankarskom sektoru

Otprilike istodobno s početkom korištenja bitcoina kao službene valute u Salvadoru, prvoj zemlji na svijetu koja se odlučila na takav potez, slična je inicijativa pokrenuta u još jednoj srednjoameričkoj zemlji, Panami. U tamošnjem parlamentu pojavio se prijedlog zakona kojim bi, slično Salvadoru, i Panama počela s širokom primjenom bitcoina kao sredstva plaćanja.

Panamski prijedlog ide i korak dalje, pa predlaže da se “o istom trošku” uvođenje kriptovaluta u službenu upotrebu odmah proširi i na ethereum i ostale. To bi značilo i da bi blockchain tehnologija bila podignuta na razinu na kojoj bi postala temelj za obavljanje posla u javnom i bankarskom sektoru Paname.

Kripto kao alternativa

Predlagači ovog zakona kažu da bi, postane li Panama “kompatibilna s blockchainom, kriptoimovinom i Internetom”, to moglo donijeti tisuće novih radnih mjesta, privući investicije i učiniti vlast transparentnom. Prema tom prijedlogu Panama bi uvođenje kriptovalute provela u nešto manjem opsegu nego Salvador. Bitcoin i druge digitalne valute ne bi tamo postale službenom nacionalnom valutom, niti bi trgovci bili primorani prihvaćati ih.

Predlagač zakona, zastupnik Gabriel Silva, pojasnio je da se nikome ne bi nametala obveza poslovanja s bitcoinom ili ethereumom, već bi svi dobili slobodu da se njima koriste kako žele. 

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay