U mnogim djelatnostima, pogotovo onim turističkim, brojni strepe što će im donijeti jesen, a zbog općeg pada potrošnje i mikro poduzetnici strahuju hoće li morati otpuštati ljude.

Analitičari Raiffeisen banke nedavno su predvidjeli da bi stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini mogla doseći 11,8 posto, i to po međunarodno usporedivoj anketnoj metodologiji, koja registrira stvarnu nezaposlenost.

Gospodarstvenici, ekonomski analitičari i sveučilišni profesori s kojima smo razgovarali, pak, nisu pesimisti i to u prvom redu zbog europske financijske injekcije za koju smatraju da će u velikoj mjeri spasiti radnike od velikih potresa na tržištu rada.

Tvrde kako jesen radnicima neće biti tako “vruća” kako su očekivali na početku pandemije.

– Što se tiče same ekonomije, situacija će biti zahtjevna, no kad je riječ o stopi nezaposlenosti, mislim da je politika naučila nešto iz zadnje krize i da neće dopustiti da broj nezaposlenih prijeđe 200 tisuća. On se sad kreće oko 160 tisuća – mišljenja je Ljubo Jurčić, sveučilišni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Isto tako, nesumnjivo će, ističe Jurčić, dio poduzetnika iskoristiti priliku da smanjuju plaće radnicima pod izgovorom teških okolnosti.

– Na to ih neće natjerati nikakve “teške okolnosti” nego naprosto oni u svakoj krizi koriste priliku da kadrovski restrukturiraju kompaniju. To je tako uvijek – sliježe ramenima Jurčić.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay