Ministrica Žalac najavila održavanje 10. godišnjice Hrvatskog otočnog proizvoda na Malom Lošinju 25. i 26. studenog

U petak 28. listopada 2016. godine, tijekom službenog posjeta otoku Braču, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac održala je sastanak s gradonačelnicom Grada Supetra, načelnicima općina i predstavnicima javnih poduzeća otoka Brača. Ključne teme sastanka bile su razvoj hrvatskih otoka, mogućnosti financiranja iz EU fondova i izazovi s kojima se korisnici susreću “na terenu”.

Sastanku održanom u Općini Nerežišće prisustvovali su i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, ministar turizma Gari Cappelli i v.d. ravnatelja javne ustanove Rera S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije Jozo Sarač.

„Otočanima moramo poboljšati uvjete života i stvoriti im preduvjete za ostanak na otocima i razvoj njihovog gospodarskog i turističkog potencijala. Ministarstvo je formiralo jasan stav prema hrvatskim otocima, a pomoću sredstava iz fondova EU još ćemo čvršće poduprijeti razvoj otoka“, izjavila je ministrica Žalac.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odlučilo je pojačati brigu i posvetiti veću pozornost hrvatskim otocima. Ministrica Žalac najavila je da se u okviru Ministarstva razmatra mogućnost formiranja Uprave za otoke kako bi se cijeli jedan veći tim posvetio samo toj tematici, a s obzirom na važnost i brojnost otoka, oni će sigurno imati važniju ulogu u novoj financijskoj perspektivi.

Ministrima su ukratko predstavljeni projekti na području otoka Brača koji su u provedbi ili spremni za financiranje bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije, dok im je pobliže prezentiran projekt Pustinja Blaca. Ministrica je izrazila zadovoljstvo projektom koji povezuje kulturnu baštinu i razvoj turizma na Braču te najavila još jedan događaj koji svjedoči o važnosti i potencijalu otoka: „Ovo su projekti koji će obogatiti turističku ponudi i zadržati ljude na otocima i iskreno se nadam da će se Pustinja Blaca realizirati uz pomoć EU sredstava. Otoci su biseri ove zemlje i naše veliko bogatstvo tako da s ponosom mogu najaviti i obilježavanje 10. godišnjice „Hrvatskog otočnog proizvoda“ koje će se održati 25. i 26. studenog ove godine na Malom Lošinju.“

Svi sudionici sastanka složili su se kako je razvoj otoka važan dio politike regionalnoga razvoja i da je korištenje fondova EU najbolji način da se taj razvoj ostvari i doprinese smanjenju iseljavanja te poboljšanju uvjeta života na hrvatskim otocima.

Dolaskom na otok Brač u četvrtak 27. listopada, ministrica Žalac prisustvovala je i Danima hrvatskog turizma, tradicionalnom skupu turističkih djelatnika kojim je obilježen završetak jako uspješne turističke sezone. Ministrica je pohvalila rezultate koje je ostvario turistički sektor ove godine te najavila kako je uvjerena da će iduća sezona uz pomoć sredstava iz fondova EU biti još uspješnija.

IZVOR: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (www.strukturnifondovi.hr)