Kina je u tehnološkom ratu s Amerikom odlučila mobilizirati sve dostupne resurse, pa tako u proizvodnju računalnih procesora kreću čak i donedavni ribari.

Kako piše Financial Times, u Kini je tijekom ove godine znatno skočio broj kompanija registriranih za proizvodnju elektroničkih komponenti, motiviranih vladinom najavom da će domaću IT industriju potaknuti s preko bilijun dolara.

Prema podacima kineske konzultantske tvrtke Qichacha, u prvih devet mjeseci 2020. više od 13.000 kompanija registriralo se za tu djelatnost.

Skok za 30 posto u rujnu

Samo u rujnu broj novoregistriranih proizvođača elektronike skočio je za 30 posto. Međutim, zanimljivo je što u tu tehnički i tehnološki zahtjevnu branšu ulaze i kompanije bez ikakvih iskustava. Tako su procesore odlučile proizvoditi i kompanije koje se bave autodijelovima, pa čak i proizvođači ribe i školjaka.

Primjerice, Shanghai Xinpeng Industry, proizvođač automobilskih dijelova, u srpnju se registrirao kao proizvođač procesora. Od kraja prošle godine kompanija je uložila više od 400 milijuna juana (59 milijuna dolara) u tvornice procesora u Šangaju, Pekingu, Nanjingu, Tianjinu i Foshanu.

Drugi je primjer kompanija Dalian Morningstar Network Technology (DMNT), nekadašnji proizvođač ribe i morskih plodova koji se prebacio na internetske videoigre. 

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay