U GODINI rekordnog pada ekonomske aktivnosti, Hrvatskoj prijeti odlazak čak dva velika ulagača. 

Nakon što je, naime, Meggle najavio gašenje proizvodnje u Hrvatskoj, pred sličnom se odlukom sada nalazi i BAT. Ostvari li se scenarij odlaska dva ulagača, posljedice će, upozoravaju ekonomisti, biti nova vojska nezaposlenih, dodatno urušavanje industrije i negativan imidž Hrvatske među stranim ulagačima. 

Gašenje BAT-ove proizvodnje u Hrvatskoj znači 1600 otkaza

Ne iznenađuje stoga što su je već početkom ljeta jedna od glavnih vijesti bila moguće povlačenje BAT-a iz Hrvatske. Takav razvoj događaja na ulicu bi bacio 1600 zaposlenih. Otvorilo bi se i pitanje opstanka tvornice u Kanfanaru, jedne od najmodernijih u ovom dijelu Europe, kao i tvornice u Virovitici. Uz to, BAT je vlasnik i iNovina, lanca kioska, a velik upitnik nadvio bi se i nad proizvodnju duhana u Podravini, gdje se time bavi oko 400 kooperanata. Konačno, vrijedi istaknuti i da je BAT jedan od najvećih stranih ulagača u hrvatsko gospodarstvo, u koje je u posljednjih pet godina, prema analizi koju je izradio Oxford institut, investirao 4,7 milijardi kuna.

Odlazak BAT-a bio bi posebno težak udarac za gospodarstvo Istre. Nakon propasti Uljanika, industrija u Istri je na koljenima. Eventualno gašenje TDR-a, BAT-ove uzdanice u Hrvatskoj, industriju u Istri bi sveo na ostatke ostataka. Tim više što bi to izravno ugrozilo i poslovanje drugih tvrtki vezanih uz BAT, poput AR Packaginga (bivše Istragrafike) koja za BAT proizvodi ambalažu. U AR Packagingu kažu da bi odlazak BAT-a izravno ugrozio njihov pet milijuna eura vrijedan investicijski ciklus, što bi se teško odrazilo na njihovo poslovanje. 

Plenković prije tri mjeseca najavio da će naći rješenje, ali nije se ništa dogodilo 

U cijelu priču u lipnju se zato uključio i premijer Andrej Plenković koji je najavio da će se naći rješenje za zadržavanje BAT-a u Hrvatskoj. No tri mjeseca kasnije nije se dogodilo ništa. Vrijeme sada rapidno curi, a sindikalci i proizvođači duhana su očajni i traže hitan sastanak s premijerom. Međutim, termin sastanka, kažu nam, još čekaju. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay