Kako pronaći sredstva za izradu videoigara i koje su prednosti i mane koprodukcije u izradi videoigara, otkrio je Thierry Baujard iz SpielFabriquea.

Drugi dan programa Industrije ZFF-a posvećen je videoigrama – i to mogućnostima europskih koprodukcija.

Podaci pokazuju kako se državne potpore u europskim zemljama, namijenjene proizvodnji videoigara, se povećavaju. Thierry Baujard, suosnivač francusko-njemačkog akceleratorskog program za videoigre, SpielFabrique i stručnjak Europske komisije za financiranje kulturnog i kreativnog sektora i međusektorsko financiranje, u veoma zanimljivom predavanju pokazao je na koje sve načine studiji za izradu videoigara mogu tražiti potpore, kao i kakve se sve potpore nude.

Nakon predavanja slijedio je panel Hrvatska kao igrač u europskim koprodukcijama, na kojem sudjeluju Chris Marcich (HAVC), Thierry Baujard (SpielFabrique), Andrej Levenski (Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara) i Davor Švaić (ADU), a moderira Srđan Laterza.

Chris Marcich prezentirao je što HAVC radi po pitanju sufinanciranja videoigara te najavio raspisivanje prvih natječaja za sufinanciranje izrade videoigara tijekom 2021. godine. 

Andrej Levenski istaknuo je s kojim se problemima hrvatski kreatori videoigara najčešće susreću. Napomenu je kako je hrvatska industrija videoigara još uvijek relativno mlada, no već je prepoznata u svijetu. U posljednje vrijeme situacija s pronalaskom investitora je nešto bolja, dijelom i jer su inozemni investitori prepoznali hrvatsku scenu, ali i dijelom jer su hrvatski investitori shvatili da se ulaganje u industriju videoigara isplati. 

Davor Švaić prezentirao je studijski program usmjeren na dizajn videoigara čime bi se educirali ljudi za rad u industriji videoigara, pogotovo na dizajnerskoj razini. 

Cijelo predavanje i panel, možete pogledati ovdje.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay