Visina postojećih potpora (oslobađanje od poreza na dobit i poticaji za zaposlene) ne mijenja se, no u Nacrtu je za dodjelu poticaja jednostavno izbrisana kategorija hotela s četiri zvjezdice koju bi gradile ili renovirale velike tvrtke; male i srednje tvrtke i dalje će dobivati poticaje za te hotele.

Nedavno je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT), rekao da su upravo velike tvrtke za te hotele posljednjih godina pokupile najviše potpora, pa ne isključuje mogućnost da se investicije u hotele uspore prihvati li se predložena zakonska odredba.

Na to upozoravaju i u Američkoj gospodarskoj komori podsjećajući na sada već zabrinjavajući rastući udio apartmana (oko 63 posto u ukupnoj strukturi smještaja 2018.), te da u ostatku (hotelski smještaj) največi udio otpada na hotele s tri zvjezdice.

Za razvoj luksuznog turizma potrebno je mnogo više od vrhunskih hotela, od razvijene turističke infrastrukture i sadržaja do odlične prometne povezanosti – kaže izvršna direktorica Američke gospodarske komore Andrea Doko Jelušić.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay