Suradnja eCommerce agencija i fintecha mogla bi – i trebala bi – biti sve češća praksa otkako je PSD2 otvorio vrata bankarskim podacima. Dobar primjer realizirao se nedavno u okviru domaćeg KEKS Paya koji je uz pomoć Neuralaba dobio priliku olakšati život tisućama novih korisnika i klijenata.

Iako se u Hrvatskoj još u velikoj mjeri online shopping plaća pouzećem, potreba da se fizički distanciramo malo je pogurala naše navike u korist kartičnog plaćanja i plaćanja putem PayPala, Google Paya i Apple Paya… ukratko, platformi putem kojih možemo “spremiti” svoje kartice bez potrebe da pri svakoj online kupnji nanovo unosimo podatke za plaćanje.

Odnedavno, takvim platformama se u online plaćanju pridružio i sve popularniji KEKS Pay Erste banke, mobilna aplikacija koja omogućuje peer-to-peer transfere novca. KEKS Pay danas ipak ide nešto dalje od te osnovne funkcionalnosti te je u vrijeme pandemije dobio i nekoliko nadogradnji. Osim nadoplate ENC-a, plaćanja parkinga i kupnje bonova za mobitel, najnovija funkcionalnost tiče se upravo eCommercea, odnosno plugina za webshopove na WooCommerce i Magento platformama.

Iz Erstea kažu kako nije isključeno da će se potruditi da KEKS Pay dobije pluginove i za druge platforme, ali WooCommerce je s razlogom bio prvi u planu kao jedan od najpoznatijih eCommerce sustava koji danas pokreće više od trećine svih eCommerce rješenja. U Hrvatskoj je postotak još i veći – preko 50% svih online trgovaca koristi WooCommerce kao svoju eCommerce platformu.

U ovom trenutku KEKS Pay broji gotovo 150.000 aktivnih korisnika i taj broj i dalje raste, što je također značajan broj za sve trgovce.

No, koliko to košta trgovce? Iz Erstea nisu istaknuli postotak naknade koju će KEKS Pay uzimati za procesiranje plaćanja, iako je poznato da se za payment gateway procese obično radi o 1 do 3% provizije.

Konačno, sam proces integracije plugina na webshop trgovca također ne bi trebao biti previše naporan – to je jednostavan posao od 10 minuta, ističu.

Vlasnik ulaganjem u eCommerce rješenje tako osigurava dodatne prihode, prihode koje prije nije imao. To je, zaključuje Krešimir, čista definicija ulaganja u poslovanje, a tako eCommerce zapravo može postati prva stepenica u digitalnoj transformaciji nekog biznisa.

Mi se često susrećemo sa staromodnim vlasnicima koji ne vjeruju da im online usluge i moderni načini poslovanja mogu osvježiti firmu. No, eCommerce im je u neku ruku jednostavan za shvatiti jer ga oni tretiraju kao dodatni “lokal” koji radi 24/7 bez blagajnika.

Za neke će možda i jedan plugin poput WooCommercea za KEKS Pay biti dovoljan za početak transformacije koja se dosad činila preskupa i kompleksna.

Cijeli članak možete pročitati na: netokracija.com

Foto: Pixabay