ZAGREB, 26. siječnja 2017. (Hina) – Ekonomski analitičar Luka Brkić ocijenio je u povodu sto dana Vlade kako Hrvatska treba mnogo značajnije i dublje promjene od onih koje prolazi, da su obznanjeni već dugo poznati problemi, ali se ne vide nove politike, a Damir Novotny napominje da, iako su smirene opće političke strasti, nema sveobuhvatnog plana strukturnih reformi.

“Sto dana nije vrijeme u kojem bi se trebalo ozbiljnije govoriti o Vladi i njezinim potezima, no u tih sto dana mogu se vidjeti neke naznake politika koje će Vlada provoditi. U sto dana naše Vlade, ono što je napravljeno, napravljeno je u već viđenom scenariju. Obznanjeni su već dugo poznati problemi, ali se ne vide nove politike”, rekao je Brkić za Hinu.

Porezna reforma je, istaknuo je, nešto što je posebno naglašeno i to je po njemu tehnički dobro napravljeno, ali nije presudno.

“Porezni zakoni, kao i svi bivši i budući, nekoga više, nekoga manje stimuliraju, ali tu definitivno nema nikakvih revolucionarnih promjena niti ih može biti. Stoga ne bih stavljao naglasak na to u pogledu naših krucijalnih problema. Druga stvar je stabilizacija javnih financija, deficit proračuna u granicama maastriških kriterija, javni dug koji je počeo padati, ali on nažalost neće tako nastaviti. To su neke mjere koje su dale efekta u kratkom roku”, rekao je Brkić.

Dobro je, smatra, da Vlada naglašava da će to rješavati, da se puno odgovornije i kvalitetnije upravlja državnom imovinom.

“To, doduše, možda ne znači da smo trebali imati Ministarstvo državne imovine, ali ozbiljniji pristup tome dobar je potez”, rekao je Brkić.

Razočaran je, međutim, što “nema niti naznaka novih politika”. Pita kako će se bez njih rješavati strukturni problemi, problemi vezani uz mirovinski i zdravstveni sustav, školstvo, visoko obrazovanje, javna poduzeća, demografski problemi i regionalni ustroj.

“Ako ne dođe do novih politika, ako ne dođemo do novih rješenja za strukturne probleme ove zemlje, a to znači obuzdavanje glavnih kočnica za mogući potencijalni rast i razvoj, ne vidim da to može biti izvedeno. To je ono što me zabrinjava, i to ne samo za prvih sto dana ove Vlade, već je to jedan od kontinuiteta politika naših vlada svih godina hrvatske suverenosti”, tvrdi Brkić, dodajući kako se stari problemi ne mogu rješavati starim politikama.

“Trebaju nam nove politike, nova rješenja, a to je vrlo duga i složena priča koja polazi od samog političkog sustava, izbornog zakonodavstva, pa sve do Ustava. Moramo ponovno promisliti temeljne vrijednosti na kojima želimo graditi našu zajednicu. To je puno kompleksnije od rasprava o monetarnoj i fiskalnoj politici koje su doduše važne, jer su to veliki i moćni makroekonomski alati, ali pomoću njih nije moguće rješavati institucionalne probleme”, zaključuje Brkić.

Novotny: Vlada propustila izraditi sveobuhvatan plan strukturnih reformi

Ekonomski analitičar Damir Novotny, pak, kazao je da je Vlada, osim što je smirila opće političke strasti, propustila izraditi i predložiti sveobuhvatan plan strukturnih reformi.

“Osim što je smirila opće političke strasti, što je svakako pozitivno, Vlada je propustila izraditi i predložiti sveobuhvatni plan ozbiljnih strukturnih reformi koje i javnost i financijska zajednica i Europska komisija (EK) očekuju”, kazao je Novotny u izjavi za Hinu.

Navodi da se radi na planu konsolidiranja javnog sektora koji će prezentirati EK, ali to je, po njegovu mišljenju, nedovoljno i pro forma. Smatra da je ključno obuhvatiti odnos prema problemima u zdravstvenom i mirovinskom sustavu i odnos prema državnim poduzećima.

“Vidimo koliko je to osjetljivo pitanje. Po mom mišljenju, Vlada je morala sveobuhvatno adresirati ta pitanja kako bi se izbjegle ovakve diskusije u javnosti oko Ine, HEP-a i sličnih državnih poduzeća”, rekao je.

Državna su poduzeća, kaže, velika tema, s obzirom da cijeli javni sektor zapošljava više od 50 posto ukupno zaposlenih, što smatra neodrživim. “Državni sektor u EU ne prelazi 15 posto, 17 posto u nekim zemljama, tako da je to reforma koja se mora u neko dogledno vrijeme provesti, a Vlada to pitanje nije adresirala”, napominje Novotny.

Pozitivnim ocijenjuje to što se kroz fiskalne projekcije smanjuje deficit, koji se povećavao u prethodnim godinama, posebno u jeku krize. “Sad se taj manjak središnje države smanjuje, dakle drži se pod kontrolom, ali opet struktura javne potrošnje predstavlja veliki problem, jer se nisu eliminirali ili pokušali eliminirati glavni izvori tih manjkova, prije svega u socijalnom sektoru”, kazao je.

“Pružanje socijalnih usluga je još jako veliki problem, zdravstvo će još godinama i dalje raditi s manjkom, mirovinski sustav je trajno nestabilan. Ta pitanja još ostaju otvorena. Očekivao sam da će Vlada ipak staviti na stol ta pitanja i pokušati postići nacionalni konsenzus oko tih tema”, zaključio je Novotny.

 

(Hina)