VARŠAVA, 26. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Poljska bi trebala preispitati ovisnost o ugljenu, značajnom izvoru zagađenja, i fokusirati se na razvoj čišćih izvora energije, zaključila je u najnovijem izvješću Međunarodna agencija za energiju (IEA).

“Nova energetska strategija mora utvrditi hoće li ugljen na dulji rok podržati poljsko gospodarstvo ili će mu biti teret”, objavila je savjetodavna agencija za energetiku Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u izvješću o poljskom energetskom sektoru, objavljenom u srijedu.

Udio ugljena u poljskoj proizvodnji električne struje iznosio je 2015. godine 81 posto a taj je energent osiguravao i više od 100 tisuća poljičkih osjetljivih radnih mjesta, bilježi IEA.

Vlada premijerke Beate Szydlo planira ove godine predstaviti izmijenjenu energetsku strategiju iako je premijerka često isticala da je domaći ugljen ključ energetske sigurnosti Poljske.

Njezina je vlada također strogo regulirala postavljanje vjetroturbina, de facto onemogućivši sektoru obnovljivih izvora da konkurira fosilnim gorivima. U 2014. godini obnovljivi izvori pokrivali su oko 10 posto poljskih potreba za energijom.

Iz IEA-e poručuju da je “budućnost obnovljivih izvora energije u Poljskoj po svemu sudeći neizvjesna” kada se uzme u obzir takav pristup vlade.

Pohvalili su vladina nastojanja da stare termoelektrane na ugljen zamijene novima, koje će manje zagađivati okoliš, ali upozoravaju da je nužna znatna vladina podrška kako bi zemlja ostvarila “vrlo ambiciozan cilj” o milijun električnih vozila na cestama do 2025. godine.

Poljska energetska strategija “zahtijevat će značajna ulaganja kako bi se smanjio udio ugljično intenzivnih elektrana i poveća udio energije s niskom razinom ugljika, uključujući nuklearnu energiju i obnovljive izvore”, kazao je u Varšavi direktor IEA-e Fatih Birol.

U agenciji također primjećuju da “zagađenje zraka spada među najveće okolišne rizike po zdravlje” Poljaka.

Prošle godine objavljeno istraživanje Europske agencije za okoliš povezalo je zagađenje zraka – čiji je uzrok velikim dijelom upravo sagorijevanje ugljena – s procijenjenih 50 tisuća prijevremenih smrti u zemlji s 38 milijuna stanovnika.

Poljska namjerava zabraniti upotrebu ugljena niske kvalitete, što je važna ali i skupa mjera za zemlju u kojoj se ugljenom grije čak 72 posto obiteljskih kuća.

(Hina)