LONDON, 26. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Britansko gospodarstvo u četvrtom je kvartalu 2016. godine poraslo 0,6 posto prema tromjesečju ranije, što bi značilo da je tri tromjesečja zaredom raslo ujednačenim tempom, unatoč referendumskoj odluci o izlasku iz Europske unije, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda.

“Rast britanskog BDP-a u četvrtom kvartalu 2016. godine procijenjen je u visini 0,6 posto, koliko je iznosio i u prethodna dva tromjesečja”, objavio je statistički ured ONS.

Iz toga proizlazi da je u cijeloj prošloj godini britanski bruto domaći proizvod (BDP) uvećan za dva posto, u usporedbi s 2,2 posto u 2015. i 3,1 posto u 2014. godini, navodi se dalje u izvješću britanskog ONS-a.

U uredu izdvajaju snažnu osobnu potrošnju, koja je poduprla rast dominantnog uslužnog sektora.

Na uslužni sektor otpada oko tri četvrtine britanskih gospodarskih aktivnosti a u četvrtom je tromjesečju zabilježio rast po stopi od 0,8 posto, zahvaljujući dobrim rezultatima u sektorima distribucije i ugostiteljstva.

U građevinskom sektoru aktivnosti su porasle mršavih 0,1 posto, te 0,4 posto u poljoprivredi dok je industrija bilježila stagnaciju.

“Iako se proizvodni sektor oporavio nakon slabijeg trećeg tromjesečja, aktivnosti su u dijelu privrede – kao i u građevinskom sektoru – više-manje stagnirale u cijeloj godini”, navodi BBC iz izvješća statističkog ureda.

U ONS-u napominju da u vrijeme sastavljanja prve procjene raspolažu s upola manje podataka nego u vrijeme sastavljanja treće procjene.

Analitičari su općenito očekivali slabiji rast nakon referendumske odluke o izlasku iz Europske unije. Upozoravaju ipak da taj proces još nije ni počeo i da predstavlja rizik po britansko gospodarstvo.

Podaci se nadovezuju na niz naznaka da je s britanskim gospodarstvom sve u redu, konstatira David Cheetham iz trgovinske grupe XTB. Upozorava ipak da se bliži početak razgovora o “životu nakon EU”, što po njegovim riječima predstavlja veliku prijetnju za britansko gospodarstvo.

(Hina)