ZAGREB, 26. siječnja 2017. (Hina) – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je uoči sjednice Vlade da je zadovoljan s prvih 100 dana njezina rada, dok je ministar financija Zdravko Marić istaknuo da je radno za procjene učinka porezne reforme.

“Ja sam zadovoljan”, rekao je Butković uoči sjednice Vlade, dodajući da u njegovu resoru ima jako puno problema. “Naravno da je moglo i bolje, ali, evo, radimo i borimo se. Zadovoljan sam s dinamikom rješavanja problema”, rekao je Butković.

Najavio je da će za nekoliko dana izići s rješenjima oko restrukturiranja autocesta i realizacijom tog projekta sa Svjetskom bankom. Pelješki most je, kako je podsjetio, ušao u drugi stupanj natječaja za izvođenje, a potpisan je i ugovor za modernizaciju Zračne luke Split.

Osvrćući se na visoke troškove reprezentacije čelnika HŽ Infrastrukture o čemu pišu današnje novine, Butković je kazao kako je dao naputke da uprave budu štedljive.

Novinari su uoči sjednice ministra financija Zdravka Marića zamolili za procjenu prvih rezultata porezne reforme, a on je odgovorio kako je još rano o tome govoriti.

“Vidjet će se, vide se, još je rano govorit o svim rezultatima, početak je godine”, kazao je Marić. Istaknuo je da je u prvih 100 dana Vlade jedan od integralnih dijelova bio paket zakona iz poreznog djelokruga, odnosno porezna reforma, potom proračun, ali i neke druge stvari.

Upitan zašto nisu nastavljeni pregovori sa sindikatima javnih službi, rekao je da će biti nastavljeni.

“Postoje određeni rokovi koji su i pravne prirode, dakle produžene primjene kolektivnog ugovora odnosno samog sporazuma. Otvoreni smo za komunikaciju i vrlo brzo ćemo nastaviti  taj dijalog”, zaključio je Marić.

Žalac: Sklopljeno 49 ugovora za EU fondove

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac kazala je, pak, da je u prvih 100 dana sklopljeno 49 ugovora za EU fondove iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija u vrijednosti 1,1 milijardu kuna.

“U ovih 100 dana isto tako smo pokrenuli s HBOR-om financijske instrumente u vrijednosti od 110 milijuna eura iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a kad se tome pridoda još 110 milijuna eura od banaka, to je 220 milijuna eura”, odgovorila je Žalac na pitanje novinara.

Ministar turizma Gari Cappelli najavio je, pak, i da se ove godine mijenja zakonska regulativa za turizam, za boravišne pristojbe i turističke zajednice i dr., da se ove godine otvara 40-ak novih hotela i da je pred turizmom puno posla.

Izjavio je i da je buking za Hrvatsku trenutno 5 do 7 posto bolji nego u isto vrijeme prošle godine. Istaknuo je pritom njegov porast u Francuskoj od 7 posto te za čak 50 posto na tržištu Velike Britanije.

Na pitanje novinara kako će se mjere za rasterećenje poslovanja odraziti na turizam, ministar je kazao da će jedan dio sigurno ‘zataknuti’ i turistički sektor, dok je na pitanje koju bi si ocjenu dao odgovorio “ocijenit ćete me vi”.

(Hina)