ZAGREB, 26. siječnja 2017. (Hina) – Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u četvrtak kako su u prvih 100 dana Vlade Republike Hrvatske, uz osiguranu političku stabilnost zemlje, pokrenute reforme usmjerene na gospodarski rast, pravnu sigurnost i društvenu solidarnost.

Donesen je kvalitetan i racionalan proračun koji omogućuje ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske, istaknuo je premijer na početku redovite sjednice Vlade.

Podsjetio je kako su u cjelovitoj poreznoj reformi smanjeni porezi na dohodak i na dobit. Poboljšan je postupak javne nabave i razrađen plan za rasterećenje gospodarstva kako bi 2017. bila godina poduzetništva i daljnjeg gospodarskog oporavka, istaknuo je.

Sa ciljem povećanja učinkovitosti javne uprave donesen je, naveo je, poseban Akcijski plan, a poduzete su i mjere za učinkovitije upravljanje državnom imovinom osnivanjem novog Ministarstva.

Premijer je prvih 100 dana Vlade ocijenio vrlo intenzivnim razdobljem u kojem su njezini članovi predano radili na ostvarenju programa za koji je dobiveno povjerenje u Saboru 19. listopada prošle godine. Osvrnuo se na medijske napise kako završava Vladin medeni mjesec.

“Čitam po medijima da završava naš medeni mjesec. Ako je ovo medeni mjesec, nisam siguran da bi se mnogi rado išli ženiti kakav smo tretman imali, koliko je pitanja bilo na dnevnom redu i sa koliko angažmana smo krenuli u ostvarivanje bitnih zadaća koje su prije svega fokusirane na gospodarstvo, na društvenu solidarnost, na pravnu sigurnost i iznad svega ono što je ključ i poruka naše Vlade – politička stabilnost u zemlji, kultura dijaloga, smanjenje podjela i to je onaj stil, onaj smjer kojim će ova Vlada davati ton političkom radu i životu Hrvatske”, izjavio je Plenković.

Zahvalio je Hrvatskom saboru, dodavši da je izuzetno velik broj zakonskih prijedloga već upućen u saborsku proceduru.

“O prvih 100 dana rada napravljen je i dokument u kojem se nalaze najrelevantniji dijelovi, i pokazuje da smo odgovorno pristupili poslu i da ćemo raditi na dobrobit mladih i onih koji su najbitniji – svi koji rade i privređuju – gospodarstva, državne uprave, privatnog sektora i brinuti o umirovljenicima; nastavit ćemo i socijalni dijalog”, najavio je Plenković.

U dokumentu, objavljenom na internetskoj stranici, Vlada ističe da su u prvih 100 dana, uz osiguranu političku stabilnost zemlje, pokrenute reforme usmjerene na gospodarski rast, pravnu sigurnost i društvenu solidarnost.

Iz Banskih dvora ističu da je donesen kvalitetan i racionalan proračun koji omogućuje ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske.

U cjelovitoj poreznoj reformi smanjeni su porezi na dohodak i na dobit, a plaće su povećane. Istodobno su osigurana sredstva za značajno povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada.

Navode i da je povećan proračun za znanost i obrazovanje te da su značajno povećana sredstva za hrvatske branitelje, kao i obrambeni proračun nakon niza godina smanjenja.

Poboljšan je postupak javne nabave i razrađen plan za rasterećenje gospodarstva kako bi 2017. bila godina poduzetništva i daljnjeg gospodarskog oporavka.

Navode da su osigurana sredstva za potporu razvoja hrvatskog sela, a pojačanim nadzorom zajamčena je zdravstvena ispravnost hrane.

Među ostalim, Vlada ističe i da je sa ciljem povećanja učinkovitosti javne uprave, donesen poseban akcijski plan, a poduzete su i mjere za učinkovitije upravljanje državnom imovinom osnivanjem novog Ministarstva.

Premijer je na sjednici zahvalio članovima Vlade, dodao kako od njih očekuje još veći angažman u predstojećem razdoblju i istaknuo kako je siguran da će opravdati povjerenje. Također i da će na međunarodnom i europskom plan biti zemlja koja je uvažavana i ostaje privržena univerzalnim i europskim vrijednostima kojima je naša država težila proteklih 25. godina od međunarodnog priznanja i za kojih stoji i ova vlada i na kojima će inzistirati i nastojati da hrvatsko društvo život svih naših ljudi učinimo kvalitetnijim.

Premijer se kratko osvrnuo i na nedavni službeni posjet Izraelu i sudjelovanje na Svjetskom gospodarskom forum u Davosu u Švicarskoj.

(Hina)