ZAGREB, 26. siječnja 2017. (Hina) – Hrvatska turistička ponuda i ove je godine dosta tražena na švicarskom i slovačkom tržištu s kojih se s obzirom na jači angažman njihovih touroperatora, očekuje daljnji rast turističkog prometa, ocjenjuju u Glavnom uredu HTZ-a na temelju prvih najava s turističkih sajmova u Zuerichu i Bratislavi.

Međunarodni turistički sajmovi FESPO u Zuerichu i ITF Slovakiatour u Bratislavi u četvrtak su otvorili vrata za publiku, a riječ je o najvažnijim turističkim sajmovima u tim zemljama na kojima se do 29. siječnja predstavlja i hrvatska turistička ponuda.

Nositelj hrvatskog nastupa na oba sajma je Hrvatska turistička zajednica (HTZ) uz koju se predstavlja nekoliko hrvatskih turističkih tvrtki, zajednica i strukovnih udruženja.

Važnost nastupa i promocije hrvatske turističke ponude na švicarskom tržištu naglasio je direktor HTZ-ova predstavništva za Austriju i Švicarsku Ranko Vlatković, podsjetivši na dobar rezultat s tog tržišta prošle godine kad su s oko 240 tisuća dolazaka i više od milijun noćenja švicarskih turista ostvareni dvoznamenkasti porasti.

“Švicarski turisti u ukupnim su noćenjima u hrvatskom turizmu zastupljeni s 1,22 posto, što po našim procjenama može biti puno više, jer je Švicarska tržište s velikim potencijalom. Stoga ćemo i na sajmu FESPO s brojnim partnerima, touroperatorima, poput TUI-a, Novasola i Croaticuma, te drugima razgovarati o proširenju suradnje za što postoji velik interes”, poručio je Vlatković iz Zuericha.

Slične najave stižu i iz Bratislave sa sajma ITF Slovakiatour, koji, prema ocjeni direktorice HTZ-ovog predstavništva u Slovačkoj Nore Henterove, pruža jedinstvenu priliku za susret s predstavnicima turističkih agencija iz cijele Slovačke, kao i s brojnim novinarima najvažnijih slovačkih medija.

“Na sajmu Slovakiatour nastojat ćemo dodatno približiti hrvatsku turističku ponudu slovačkom tržištu s kojeg očekujemo dobar odaziv i ove godine jer je Hrvatska među slovačkim turistima jedna od najtraženijih destinacija”, poručila je Heneterova.

Ona vjeruje da će ove godine Slovaci nadmašiti 2016. kada ih je u Hrvatsku došlo 411 tisuća i kada su ostvarili 2,8 milijuna noćenja, što je nekoliko postotaka više nego 2015. godine.

(Hina)