Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić potpisala je u četvrtak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave ugovore o izgradnji novih i rekonstrukciji postojećih nerazvrstanih cesta iz Programa ruralnog razvoja, a ukupna vrijednost dodijeljenih potpora za 213 projekta je 647,5 milijuna kuna.

Odobrena sredstva odlaze u 20 županija, a namijenjena su gradnji novih, odnosno rekonstrukciji postojećih nerazvrstanih cesta u naseljima s najviše 5.000 stanovnika. Intenzitet javne potpore po projektu iznosi do 100 posto ukupnih prihvatljivih troškova.

Zbog velikog interesa korisnika i velikog broja zaprimljenih kvalitetnih projekata u okviru ove operacije donesena je odluka o povećanju raspoloživih sredstava za prijave pristigle na prvi natječaj.

Navedenom odlukom, kako je istaknuto, povećana su raspoloživa sredstva potpore sa 173 milijuna kuna na 696 milijuna kuna čime je niz visokokvalitetnih projekata dobio mogućnost za financiranje.

Korisnici – jedinice lokalne samouprave kroz ovu mjeru će poboljšati infrastrukturu na svom području što je vrlo bitno za razvoj manjih naselja

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao kako je cilj programa ruralnog razvoja unapređenje uvjeta života na ruralnim područjima, što će potaknuti ostanak stanovništva na selu.

Iako je većina mjera iz programa ruralnog razvoja usmjerena isključivo investicijama u poljoprivredi, neke od njih odnose se na poboljšanje ruralne infrastrukture, a takva je i ova, unutar koje su potpisani ugovori, rekao je Tolušić.

Cijeli članak možete pročitati na: agrobiz.vecernji.hr

Foto: Shutterstock