Reforme punog opsega i duboki rezovi od javne i državne do lokalne uprave, zadnja su prilika za našu državu, a 22 milijarde eura pomoći i ulazak u eurozonu nisu dar već zahtjev da je zaista dovedemo u red.

Ipak naučeni razmišljati u nekim drugim vremenima, u ovom “novom normalnom” nam se činjenica kako se premijer Andrej Plenković iz Bruxellesa vraća s 22 milijarde eura učinila barem podsvjesno poznatom i vrlo prijemčivom na razini razmišljanja kako sada više nema brige jer europski novac dolazi. Slično kao što se nekada živjelo na dug, malo stabiliziralo i malo geopolitički igralo, a dolari i marke dolazili kad god je trebalo.

Naime, tko kod misli da novac iz Europske unije dolazi kao poklon zbog naših lijepih očiju ili lijepe razveden obale i zelene Slavonije, jako se vara. Novac dolazi uz jasne i precizne zahtjeve koji se zasigurno mnogima neće dopasti, ali bi mogli biti odlično pokriće za toliko puta zazivane reforme.

Politički gledano bit će se puno lakše sakriti iza zahtjeva Europske komisije vezanih uz bespovratna sredstva, ali i uvođenje eura, nego jasno i glasno reći kako su reforme, i to punog opsega, zadnja prilika za ovu državu.

Plenković zaista ima jedinstvenu priliku dovesti državu u red, međutim hoće li uspjeti ostaje tek da se vidi. Jer rezova bi trebalo biti puno i obimno – od zdravstva do javne, državne i lokalne uprave.

Morat će biti i jasnih smjernica od poljoprivrede do turizma jer, iskreno, korona kriza u Hrvatskoj nije dovela do sloma gospodarstva već je jasno, i to je pomalo ironično, skinula maske i pokazala kako mi u stvari zdravog i održivog gospodarstva niti nemamo.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay