ŠIBENIK, 21. travnja 2017. (Hina) – Treći dani hrvatskog pršuta, koji se u petak i subotu održavaju u šibenskom hotelu “D-resort”, okupili su 20-ak certificiranih proizvođača drniškoga, dalmatinskoga, krčkog i istarskog pršuta.

Ministarstvo poljoprivrede čini mnogo u promociji svih tradicionalnih proizvoda, a to što je Hrvatska u manje od četiri godine članstva u Europskoj uniji dobila 15 oznaka kvalitete EU, među kojima su i naša četiri pršuta, dovoljno govori o važnosti pršuta u našemu prehrambenom sektoru, istaknuo je na otvorenju ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) Zdravko Barać.

Najavio je kako će uskoro Ministarstvo poljoprivrede objaviti natječaje usmjerene prema poticanju proizvođača pršuta kako bi ušli u sustav kvalitete.

Predsjednik Klastera hrvatskog pršuta Darko Markotić najavio je da će u iduća dva dana proizvođači najviše razgovarati o gospodarskom potencijalu pršuta, a slogan je “Turizam kao kanal prodaje certificiranih pršuta”.

Trenutno se u Hrvatskoj godišnje proizvodi oko 350 tisuća komada pršuta.

Cilj Klastera je kroz edukaciju, udruživanje, promociju i organizaciju stručnih i poslovnih skupova ojačati domaću proizvodnju i dostići proizvodnju od milijun pršuta na godinu. Bitno je brendirati pršut i pozicionirati ga na tržištu kako bismo spriječili plagijate. Plan nam je da u sljedeće tri godine 90 posto pršuta bude od svinja domaćeg podrijetla s obzirom na to da je sada taj udio oko 50 posto, istaknuo je Markotić.

Župan Goran Pauk rekao je da je ponosan što je upravo Šibensko-kninska županija kolijevka drniškog pršuta, jednog od prvih hrvatskih brendova zaštićenih na EU tržištu.

Nakon službenog otvorenja, dodijeljene su nagrade i priznanja najboljim certificiranim proizvođačima.

Posebne nagrade za doprinos proizvodnji pršuta dobili su Zvone Marin iz drniške pršutane Mesoprometa i Drago Bebić za dalmatinski pršut iz Metkovića.

Šampionom manifestacije proglašen je krčki pršut mesnice “Market Žužić” vlasnika Vjekoslava Žužića.

Krčki pršut je prvi hrvatski proizvod koji je Europska unija zaštitila prije dvije godine, to je naš tradicionalan proizvod i specifičan je po načinu proizvodnje. Ovo nam je drugo priznanje u mjesec dana i jako smo zadovoljni što je prepoznata kvaliteta naših proizvoda, rekao je Žužić.

Dani hrvatskog pršuta održavaju se uz potporu Šibensko-kninske županije i Turističke zajednice grada Šibenika te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatske gospodarske komore.

 

(Hina)