ZAGREB, 21. travnja 2017. (Hina) – Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak u petak je izrazio očekivanje da će do kraja dana većina banaka i dobavljača potpisati Promemoriju o mjenicama te izvijestio da je odabran savjetnik za restrukturiranje, čije će ime biti poznato početkom idućega tjedna.

Izjavu za novinare Ramljak je započeo šalom: “Pozdrav iz reaktora. Mogu vas obavijestiti da se jezgra polako počela hladiti i da stvari imamo pod kontrolom”.

Situacija se smiruje te se koncern okreće unutrašnjem restrukturiranju i razgovoru s dobavljačima, poručio je pritom Ramljak.

Ocijenio je da je “Agrokor bio harmonika koja je rastezala plaćanja prema dobavljačima koliko je mogla” i sad se to pokušava svesti na normalne rokove, a očekuje da bi do početka lipnja sve kompanije iz tog koncerna trebale biti u situaciji da svoje obveze servisiraju na vrijeme.

Rekao je da je potpisivanje Promemorije o mjenicama u tijeku te očekuje da će je do kraja današnjeg dana potpisati većina banka i dobavljača.

Od 31 financijske institucije do sada je promemoriju potpisalo njih 15, koje u ukupnom iznosu mjenica od 3,134 milijarde kuna imaju udio  od 72 posto, a od 175 dobavljača njih 60-ak, čiji je udio u ukupnom iznosu 30-ak posto.

“Nadam se da će do kraja dana staviti potpis većina dobavljača i banaka na tu promemoriju tako da možemo krenuti od ponedjeljka s mirnijom situacijom i razgovorom oko toga kako da u konačnici taj dug prebacimo na Agrokor”, izjavio je.

Važnim je istaknuo činjenicu da je rok za moratorij na mjenice 31. svibnja, jer je krajnji rok za prijavu tražbina 10. lipnja.

“Ako propadnu razgovori između banaka i dobavljača i nas oko toga kako ćemo tretirati te mjenice, oni još uvijek imaju vremena da do 10. lipnja to prijave kao tražbinu prema kompanijama”, rekao je Ramljak.

On je u utorak potpisao finalnu verziju Promemorije o mjenicama Agrokora, koja je poslana na adrese 159 dobavljača i 31 banke, faktoring društva i drugih financijskih institucija, a sve su zainteresirane strane koje imaju mjenične poslove s kompanijom bile pozvane da Promemoriji pristupe do petka, 21. travnja.

Kako su tada priopćili iz Agrokora, svrha Promemorije je definiranje i uređivanje odnosa dobavljača i vjerovnika po pitanju mjenica, a poštujući načelo suradnje i raspodjele rizika i troška.

Pristupanjem Promemoriji vjerovnici i dobavljači mogu osigurati da se uz određene uvjete nad dobavljačima ne provode prisilne naplate. Naime, prema Promemoriji vjerovnici odnosno financijske institucije koje joj pristupe neće poduzimati radnje prisilne naplate do 31. svibnja 2017. godine, odnosno do duljeg datuma, uz uvjet sklapanja bilateralnog pravnog posla između vjerovnika i dobavljača. Bilateralni pravni poslovi predviđeni promemorijom su primjerice odgođeno plaćanje potraživanja do obustave postupka izvanredne uprave, u slučaju odobrenja tijela nadležnog za rad vjerovnika, zatim kredit odobren od strane kreditnih institucija ili drugi načini prihvatljivi vjerovniku i dobavljaču, objavili su početkom ovog tjedna iz Agrokora.

Inače, krajem rujna prošle godine Agrokor je imao 16 milijardi kuna obveza prema dobavljačima, od čega se, kako se doznaje, oko 10 milijardi kuna odnosi na dobavljače iz Hrvatske. Od tog iznosa od 10 milijardi kuna se na obveze prema fakturama odnosi iznos od 2,4 milijarde kuna, dok su obveze po mjenicama oko 7,4 milijarde kuna, pri čemu se više od četiri milijarde kuna odnosi na interne odnosno mjenice unutar tvrtki iz sastava koncerna, a više od 3,1 milijarda prema eksternim dobavljačima, primjerice Francku, Krašu i sl.

Izvanredni povjerenik je izvijestio i da je odabran savjetnik za restrukturiranje, ali njegovo ime još ne može objaviti, jer se čeka suglasnost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koje se očekuje početkom idućeg tjedna.

Ramljak je prošli tjedan razgovarao s predstavnicima šest konzultantskih tvrtki specijaliziranih za restrukturiranje – Ernst&Young, McKinsey, AlixPartners, Boston Consulting Group, Roland Berger i KPMG – te tada najavio da bi odluka o odabiru mogla biti donijeta do kraja ovog tjedna.

Ramljak nije htio komentirati izjavu ministra državne imovine Gorana Marića da treba što hitnije raskinuti ugovore povezanih društava s Agrokorom, na temelju kojih su Ledo, Jamnica i ostala poduzeća iz sastava tog koncerna navodno godišnje uplaćivala i do 500 milijuna kuna radi pomoći u upravljanju.

 

(Hina)