Dynamic spectrum sharing (DSS) je tehnologija koja omogućuje da se u ranoj fazi razvoja 5G tehnologije koriste iste frekvencije koje se trenutačno koriste za 4G tako da se alociraju za 5G mrežu na način da se kapaciteti bazne stanice istovremeno dijele između 4G i 5G korisnika i A1 Hrvatske je spreman na toj tehnologiji ponuditi 5G usluge.

Naravno, treba uzeti u obzir da će očekivane, veće brzine i vrijeme odziva biti unaprijeđeni tek dodjelom frekvencija za 5G odnosno bit će na razini mrežnih mogućnosti kakve je A1 prvi u Hrvatskoj demonstrirao prošlo ljeto, ističu u drugom po veličini domaćem telekom operatoru na upit ICTbusiness.info i dodaju da je tada ostvareno više od 1 Gbps i latencija od 6 ms na testnom spektru u pojasu 3,5 GHz. Za takve performanse bit će potrebno alocirati odgovarajući spektar i 5G radijska tehnologija, pojašnjavaju u A1 Hrvatska.

Kada je riječ o DSS-u iz A1 pojašnjavaju da je riječ o softverskoj nadogradnji već postojeće opreme (antena i baznih stanica) i postojećih frekvencija koje se već godinama koriste za 4G nakon čega će korisnici s 5G uređajima moći pristupiti komercijalnoj mreži i prije dodjele novih frekvencija za 5G.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay