PITOMAČA, 30. prosinca 2016. (Hina) – U Hrvatskoj je prvi puta utvrđena ptičja gripa na domaćoj peradi, no brzom intervencijom bolest je na vrijeme otkrivena, a za manje od 24 sata dovršit će se sve potrebe mjere i neće biti opasnosti za ljude, izjavio je u petak pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić.

“Prvi puta u Hrvatskoj utvrđena je ptičja gripa  na domaćoj peradi, do sada je to bilo samo kod divljih ptica što podrazumijeva još ozbiljniji pristup. Brzom intervencijom bolest je na vrijeme otkrivena, a za manje od 24 sata akciju ćemo završiti i neće biti opasnosti za ljude”, rekao je Agičić.

Ministarstvo poljoprivrede jutros je priopćilo da je u mjestu Križnica u Virovitičko-podravskoj županiji na jednom obiteljskom gospodarstvu utvrđena ptičja gripa soja H5N8 od koje je uginulo svih 15 komada domaće peradi – kokoši, pataka i pilića.

Križnica je selo na lijevoj obali Drave gdje 22 mala gospodarstva ekstenzivno drže perad, koju uzgajaju za vlastite potrebe. Selo je posve izolirano rijekom Dravom i državnom granicom i nema opasnosti od prenošenja i daljnjeg širenja virusa, ali je nužno provesti sve mjere opreza, izvijestilo je Ministarstvo te dodalo da su odmah poduzete sve propisane mjere.

“Poduzeli smo mjere eutanazije. Na sreću, radi se o mjestu koje je relativno izdvojeno što je nama u epidemiološkom smislu velika olakšica. Formirali smo tri velike veterinarske ekipe s po 10 izvršitelja i planiramo da će posao danas biti dovršen”, rekao je Agičić.

Kaže kako je zadatak procijeniti i popisati perad koja će biti podvrgnuta mjerama, nakon toga se provodi eutanazija, a potom otprema u objekt za zbrinjavanje i na kraju dezinfekcija zaraženih i ugroženih dvorišta.

Dodao je da će vlasnici peradi biti na vrijeme i vrlo korektno obeštećeni.

“Na tome će raditi ekipa profesionalnih inspektora koji vrlo dobro znaju procijeniti životinje”, rekao je.

Ptičja gripa se širi kohabitacijom domaće peradi koja je ekstenzivno držana s divljim pticama, kaže Agičić te dodaje da je slučaj iz Križnice “školski primjer kako se ptičja grupa seli s populacije divljih ptica na domaću perad”.

(Hina)