LONDON, 30. prosinca 2016. (Hina/Reuters) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 57 dolara u mirnoj trgovini uoči novogodišnjeg vikenda i na dobrom su putu da zabilježe najveći godišnji rast od 2009. godine zahvaljujući sporazumu vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u ožujku bila oko podneva nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,85 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 53,83 dolara.

Tržišta su danas zanemarila službeni podatak o blagom povećanju zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 614 tisuća barela. Očekivao se njihov pad za 2,1 milijun barela. Rast je u službenom vladinom izvješću ipak bio znatno blaži no što je pokazalo izvješće Američkog instituta za naftu (API), prema kojem su zalihe sirove nafte u istom razdoblju poskočile čak 4,2 milijuna barela.

U godini na izmaku cijene nafte porasle su na londonskom tržištu oko 50 posto, te oko 43 posto u SAD-u, najviše od 2009. godine kada su poskočile 78 odnosno 71 posto.

U fokusu je naftnih tržišta u zadnjim mjesecima ove godine bio dogovor proizvođača okupljenih u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih, poput Rusije, o smanjenju proizvodnje za oko 1,8 milijuna barela dnevno. Pozornost se sada okrenula realizaciji dogovora koji stupa na snagu u nedjelju a trajat će šest mjeseci.

Proizvođačima koji su izvijestili klijente o smanjenju isporuka pridružio se u petak i Oman, poručujući da će u ožujku smanjiti terminske kvote za pet posto. Nisu naveli hoće li smanjivati proizvodnju i nakon toga.

Globalna će potražnja u 2017. godini biti podjednako važna za cijene nafte kao i ponuda, upozoravaju utjecajni analitičari čije se procjene na tom području uvelike razilaze.

“Primjećujemo velike razlike u procjenama rasta potražnje u 2017. godini, u rasponu od procijenjenog povećanja za 1,22 milijuna barela dnevno… do 1,57 milijuna barela dnevno”, ističu u bilješci klijentima analitičari u JBC-u.

“Svi se analitičari općenito slažu da će Azija i dalje biti glavni motor rasta potražnje. Ocjene se pak razilaze oko razmjera godišnjeg rasta kineske i indijske potražnje”, dodaju u JBC-u.

Analitičari obuhvaćeni Reutersovom anketom procjenjuju da će cijene nafte postupno rasti prema 60 dolara za barel prema kraju iduće godine, pri čemu će značajniji rast zakočiti jaki dolar, vjerojatni oporavak američke proizvodnje i moguće nepoštivanje dogovorenog smanjenja proizvodnje.

Od polovine 2014. godine cijene nafte više su nego prepolovljene zbog prekomjerne opskrbe koja je značajnim dijelom rezultat revolucionarne američke proizvodnje iz škriljca. Dodatni je uteg te godine bila i Saudijska Arabija, koja se umjesto potpore cijenama nafte odlučila boriti za tržišni udio. U međuvremenu je Rijad promijenio politiku i preuzeo na svoja leđa značajan dio smanjenja u sklopu aktualnog dogovora.

OPEC ovog tjedna nije objavljivao cijene barela referentne košarice svoje nafte zbog blagdana.

(Hina)