ZAGREB, 31. ožujka 2017. (Hina) – Tvrtke iz sastava koncerna Agrokor u fokusu su vrlo intenzivnog trgovinskog dana na Zagrebačkoj burzi, izjavila je u petak direktorica burze Ivana Gažić, dodajući kako do kraja dana burza očekuje i očitovanja šest tvrtki iz sastava tog koncerna čiji su računi blokirani, a dionice im kotiraju na ZSE.    

“Danas je vrlo intenzivan trgovinski dan, do 14,15 sati imali smo promet od ukupno oko 37 milijuna kuna i definitivno su sastavnice  Agrokorovog koncerna bile u fokusu i što se tiče volumena i što se tiče pada cijena većine od njih”, izjavila je Gažić novinarima ispred zgrade Zagrebačke burze.

Potvrdila je i kako su dionice šest Agrokorovih tvrtki koje kotiraju na ZSE uvrštene u segment promatranja zbog blokade računa i da se očekuje njihovo očitovanje.

“Upravo smo šest dionica stavili u segment promatranja jer smo primili informacije da se nalaze u blokadi i očekujemo njihovo očitovanje s obzirom da je njihova dužnost da obavijeste javnost putem naših stranica o toj materijalnoj činjenici. To su Jamnica, Tisak, Belje, Ledo, Zvijezda i PIK Vinkovci. Uobičajeno je da izdavatelji o tome obavijeste bez odgode tako da do kraja dana očekujemo te činjenice”, kazala je Gažić.

Belje je u petak ujutro potvrdilo kako je žiro račun tvrtke blokiran, poručivši kako će se “blokada riješiti u najkraćem mogućem roku” te da ispunjenje budućih obveza nije dovedeno u pitanje.

“Belje obavještava nadležne institucije, dioničare i javnost da je dana 31. ožujka došlo do blokade žiro računa tvrtke. Nadalje, Belje obavještava javnost da će se navedena blokada riješiti u najkraćem roku te da Društvo nastavlja normalno poslovati te da ispunjenje budućih obveza nije dovedeno u pitanje”, stoji u odgovoru Belja na upit Zagrebačke burze.

Nedugo nakon izjave Gažić o blokadi računa izvijestili su iz Jamnice uz napomenu kako ta tvrtka “u svom redovnom poslovanju ostvaruje odlične poslovne rezultate te stoga očekuje da će se predmetna blokada riješiti u najkraćem mogućem roku i da ona neće utjecati na ispunjenje ostalih obveza tvrtke”.

Očitovao se i Ledo, koji navodi kako je “uslijed postojanja nepodmirenih dospjelih novčanih obveza, nastupio režim zabrane raspolaganja novčanim sredstvima, odnosno blokada”.

“Uprava društva aktivno radi na razrješenju ove situacije u smislu daljnjeg nastavka redovnog poslovanja”, stoji u očitovanju Leda.

Prema pravilima Burze, o blokadi računa trebaju se očitovati i preostala tri društva.

Oko 14,30 sati, od tih šest dionica dvije su bile u plusu – Tiska, za 3,45 posto, uz 2 tisuće kuna prometa, i Jamnice, za 4,88 posto, uz 4,16 milijuna kuna prometa, dok tri bilježe značajni pad – Ledo za 9,12 posto, uz 13,8 milijuna kuna prometa, Belje za 11,97 posto, uz  720,7 tisuća kuna prometa i Zvijezda za 16,37 posto, uz 19,7 tisuća kuna prometa, dok se dionicama PIK-a Vinkovci danas nije trgovalo na ZSE.

(Hina)