ZAGREB, 11. travnja 2017. (Hina) – Agencija Moody’s snizila je u utorak kreditni rejting Agrokora za jedan stupanj, sa Caa1 na Caa2 te podigla vjerojatnost njegova stečaja sa Caa1-PD na CA-PD, zadržavši negativne izglede.

“Naša odluka da snizimo Agrokorov rejting odražava njegovu prijavu za restrukturiranje sukladno hrvatskom zakonu, što po našem mišljenju čini stečaj visoko vjerojatnim. Ona isto tako uzima u obzir neizvjesnosti oko samog procesa restrukturiranja, budući da sposobnost kreditora da vrate svoj novac ovisi o brojnim faktorima koji će se vidjeti tijekom vremena”, smatra Vincent Gusdorf, analitičar u Moody’su.

Najnovije snižavanje rejtinga koncerna odražava odluku Agrokora 7. travnja da se prijavi za restrukturiranje po hrvatskom Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Po mišljenju Moody’sa, takav tijek događaja implicira visoku vjerojatnost stečaja koji bi mogao imati negativne učinke na postojeće kreditore, iako detalji o samom procesu još nisu poznati.

Agrokor je, napominje se u izvješću, također promijenio i izvršnog direktora, kao i dio upravljačkog odbora.

Te odluke uslijedile su nakon pogoršanja Agrokorovih odnosa s dobavljačima, što je značajno narušili njegovu likvidnost.

Iznos od 2,286 milijardi kuna (307 milijuna eura) gotovine i gotovinskih ekvivalenta, o kojima je kompanija izvijestila krajem rujna 2016., nije dovoljno za financiranje ni dijela dospjelih potraživanja, koji su u to vrijeme dosezali 16,197 milijardi kuna (2,175 milijardi eura).

Kako bi riješio probleme s likvidnošću, Agrokor traži dodatne kredite od banaka. Kompanija trenutno pregovara sa svojim kreditorima da osigura financiranje, što bi moglo stvoriti podređenost pri naplati vlasnika postojećeg neosiguranog duga, smatraju u Moody’su.

Izgledi za naplatu postojećeg duga Agrokora ovise o nizu faktora. Narušeni odnosi s dobavljačima mogli bi utjecati na tržišne udjele te kompanije i generiranje dobiti. Moody’s također prati nadolazeće promjene u strukturi kapitala.

Visok rizik od stečaja

Rejting bi mogao biti dodatno snižen, poručuje agencija, ako budući razvoj događaja u procesu restrukturiranja dovede do izgleda za manjom naplatom kreditora.

Iako Agrokoru ne dospijevaju obveznice prije rujna 2018., kada na naplatu stiže bankovni dug od 150 milijuna eura, mora servisirati kamate po svom dugu. To uključuje kupone na njegove obveznice, koji dolaze na naplatu 1. svibnja za 300 milijuna eura vrijedno izdanje s rokom dospijeća 2019. godine i 1, kolovoza za 325 milijuna eura i 300 milijuna dolara vrijedna izdanja, koja dolaze na naplatu 2020. godine.

Ne podmiri li kamate, to će po definiciji Moody’sa predstavljati stečaj.

Negativni izgledi za rejting, pak, odražavaju stav Moody’sa da visok rizik od stečaja proizlazi iz odluke kompanije da restrukturira svoj dug. U njih su također uračunate neizvjesnosti oko načina na koji će restrukturiranje biti provedeno, vrijeme u kojem će se to učiniti, kao i njegov utjecaj na Agrokorove zarade. To stvara značajan negativni rizik za oporavak izgleda kreditora, premda će njegova magnituda postati vidljiva tijekom vremena.

Daljnji negativni pritisak mogao bi nastati ako Agrokor ne uspije servisirati kamate po svom dugu ili ako Moody’s procijeni da će gubitak kreditora biti veći od onog koji trenutno procjenjuje.

Podizanje rejtinga u ovome trenutku nije vjerojatno. Dugoročno bi Moody’s mogao poboljšati Agrokorov rejting ako bude u stanju obnoviti odgovarajući profil likvidnosti i poboljšati svoju financijsku strukturu smanjivanjem zaduženosti.

Treće smanjenje rejtinga u četiri mjeseca

To je već treće smanjenje rejtinga Agrokora od strane Moody’sa od početka ove godine. Nakon smanjenja polovicom siječnja, krajem ožujka Moody’s je ponovno smanjio kreditni rejting Agrokora – s prijašnjih B3 na Caa1, a vjerojatnost bankrota na Caa1-PD s B3-PD, uz negativne izglede, ocjenjujući da kompanija više nije u stanju podmirivati visoku razinu obveza prema dobavljačima, što može oslabiti njezinu likvidnost.

Standard&Poor’s je, pak, prošloga tjedna snizio dugoročni i kratkoročni rejting Agrokoru s ‘B-/B’ na ‘CC’.

To znači, poručio je S&P, da postoji velika vjerojatnost neispunjavanja obveza, uz negativne izglede, koji odražavaju mišljenje agencije da bi kreditni rejting koncerna mogao biti snižen i na ‘SD’, što označava selektivni stečaj.

(Hina)