TORONTO, 12. travnja 2017. (Hina/agencije) – Tehnološka kompanija za opremanje kino dvorana Imax planira i više nego udvostručiti broj svojih velikih ekrana u europskim kinima koja drže najveći operateri na kontinentu, pišu europski mediji. 

Američki kino operater AMC planira kroz tri iduće godine izgraditi 25 novih kino dvorana opremljenih Imax tehnologijom, od kojih će deset biti u Velikoj Britaniji. Neka će također biti izgrađena u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i skandinavskim zemljama.

Kako napominje jedan stručnjak, Imax je dokazao svoju kvalitetu i popularnost za one koji traže ‘posebno iskustvo’.

AMC i Imax planiraju zajednički uložiti oko 25 milijuna eura u širenje, a shodno tome i dijeliti dobit.

“Jedna od stvari koja me doista frustrirala tokom 23 godine koliko sam na čelu tvrtke je bila naša nemogućnost adekvatnog prodora na europsko tržište”, izjavio je za BBC izvršni direktor Imaxa Rich Gelfond.

“Europa je bila izazov zbog svoje infrastrukture – kino dvorane su manje i ne odgovaraju Imaxovim proporcijama, a izgradnja novih kina je tekla sporo. Stoga, danas je povijesni dan za nas”, kazao je Gelfond.

AMC ulazi u investiciju pet mjeseci nakon što je preuzeo britanskog kino operatera Odeon i mjesec nakon akvizicije Nordic Cinemasa, najvećeg kino lanca u Skandinaviji, čije je sjedište u Stockholmu.

AMC, koji trenutno poduzima šire napore u podizanju kvalitete svojih kina, u većinskom je vlasništvu kineske Dalian Wanda Group, koja između ostalog posjeduje najveći lanac kino dvorana u svijetu.

“Jedan od načina kako pridobiti ljude da ne gledaju filmove kod kuće ili na pametnim telefonima jest ponuditi im ekran od 18,3 metara. Kada potrošači imaju toliko mogućnosti … jedna od najpametnijih stvari koju možemo učiniti jest ponuditi im što više iskustva povezanog s Imax tehnologijom, zato jer je to jedna od dugoročnih garancija da će ljudi i dalje izlaziti u kina”, ističe izvršni direktor AMC-a Adam Aron.

Poslovnom inicijativom AMC-a broj kina raznih operatera u Europi koja koriste Imax tehnologiju približiti će se brojci 250. Međutim, ta brojka i dalje zaostaje za 800 kina koja postoje ili su u postupku preuzimanja Imax tehnologije, kao i 350 takvih kina u SAD-u.

(Hina)