ZAGREB, 4. travnja 2017. (Hina) – Obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), dobavljači Agrokora, ne mogu pristati na odgodu naplate svojih potraživanja unutar standstill aranžmana, jer bi ih to odvelo u propast, a ne uzdaju se ni u “lex Agrokor”, ustvrdili su u utorak predstavnici seljačkih udruga na konferenciji za novinare održanoj pred sjedištem Ministarstva poljoprivrede.

Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Tihomir Jaić iznio je da je Agrokor trenutno OPG-ovima dužan oko 1,5 milijardi kuna, ali boji se da to nije konačan iznos, jer kako je rekao, otprilike toliko duguje i otkupljivačima.

“Bojimo se da će u bilo kojem od ponuđenih modela – standstillu ili lexu Agrokor, mali ostati izigrani i da će ih preko 10 tisuća propasti”, kaže Jaić, upozoravajući da unutar standstilla nitko unutar šest mjeseci ne bi mogao naplaćivati svoju robu, što je za OPG-ove neizvedivo. Kod lex Agrokora, pak, spominje se oprost dugova, što veliki sustavi mogu puno lakše podnijeti nego mali, kaže on.

Čelnik Nezavisnih seljaka Hrvatske Mato Mlinarić upozorava da su OPG-ove u pokušajima rješavanja krize u Agrokoru nitko ne spominje. “Agrokor kontrolira oko 60 posto poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Zato mislimo da obiteljska poljoprivredna gospodarstva trebaju znati u kojem pravcu će nova uprava provoditi politiku prema OPG-ima”, ističe on.

Pita se što će biti s OPG-ima koji su dužni Agrokoru (za repromaterijal) – hoće li i oni biti blokirani i onemogućeni u nastavku rada te kako će se OPG-ovi kojima je Agrokor dužan doći do svoga novca.

Mlinarić i njegovi kolege iz drugih udruga predlažu formiranje povjerenstva koje bi kontaktiralo s novom upravom Agrokora. Pribojava se da će cilj nove uprave biti, kako je rekao, rasprodati dio Agrokorove imovine, a Konzumove police napuniti uvoznom robom.

Upozorava da su se mnogi OPG-ovi zadužili kako bi mogli obaviti proljetnu sjetvu, a zbog novonastale situacije neizvjesno je kako će te dugove vratiti i kako će se moći naplatiti od Agrokora.

Uz osnivanje povjerenstva, udruge traže uključivanje države tako da se osiguraju potraživanja malih dobavljača i OPG-ova u visini do 100.000 eura; da im se to isplati kako bi mogli obaviti sjetvu i nadalje isporučivati robu Konzumu da bi uopće mogli preživjeti.

Na pitanje mogu li mali poljoprivredni proizvođači uspostaviti suradnju s nekim drugim trgovačkim lancima, čelnici udruga odgovaraju da je to jako teško zbog sklopljenih godišnjih ugovora koje trgovci već imaju.

Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske Stjepan Kunovec predlaže i model prema kojemu bi OPG-ovima dugovi prema državi bili poravnati potraživanjima prema Agrokoru.

Govoreći o razlozima zbog kojeg standstill aranžman koji su sklopili Agrokor i banke vjerovnici ne može biti primijenjen na OPG-ove, kazao je da njima jedan dan blokade donosi šest mjeseci kreditne nesposobnosti, što je za njih pogubno.

Ministarstvo poljoprivrede, pak, pozvao je na oblikovanje nove poljoprivredne politike koja bi bila manje osjetljiva na poteškoće dominantnih gospodarskih sustava u toj branši.

(Hina)