Izvršni direktori Alphabet Inc. Googlea Microsofta, Open AI-ja i Anthropica pozvani su ovog četvrtka na sastanak u Bijelu kuću s potpredsjednicom Kamalom Harris i najvišim dužnosnicima Bidenove uprave kako bi razgovarali o ključnim pitanjima u vezi s umjetnom inteligencijom.

Rast cijena dionica i ulaganje u umjetnu inteligenciju ne znači, međutim, da su sigurna radna mjesta u najmoćnijim IT korporacijama. Bloomberg, koji donosi vijesti iz poslovnog i financijskog svijeta, objavio je ovih dana članak pod naslovom “AI preuzima poslove (ali ne onako kako vi mislite)”, u kojem iznosi kako će Google, Meta i Microsoft otpustiti 40.000 ljudi.

Ukratko, vodeće IT tvrtke prebacuju novac u ono što smatraju unosnim, a ukidaju ulaganja onamo gdje smatraju da neće biti takve dobiti.

Tako je Meta objavila da privremeno odustaje od Metaversea. Ako se sjećate, još donedavno se proglašavalo da je budućnost digitalnog povezivanja u 3D internetu.

Valu otkaza pridružuje se ovih dana IBM, s najavom da će otpustiti 7800 ljudi, a na njihova mjesta će zaposliti umjetnu inteligenciju. Izvršni direktor IBM-a Arvind Krishna naveo je da će radna mjesta u odjelima kao što su ljudski resursi i računovodstvo biti prva koja će iskusiti učinke AI automatizacije.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay