Konzorcij velikih europskih kompanija u domeni svemira i telekomunikacija pokrenuo je partnerstvo s ciljem stvaranje europske konstelacije komunikacijskih satelita, što traži Europska komisija

Ovoga tjedna skupina je istaknutih europskih igrača s tržišta svemirske tehnologije i telekomunikacija odgovorila na poziv Europske komisije za stvaranje nove europske konstelacije komunikacijskih satelita, pod nazivom IRIS² (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite). Cilj inicijative je europskim građanima, tvrtkama i državnim institucijama osigurati novi oblik sigurne i otporne infrastrukture za povezivanje na Internet, tj. – stvoriti globalnu konstelaciju koja će konkurirati SpaceX-ovom Starlinku.

Europski svemirski sektor u nastanku

Vodstvo europskog konzorcija čine kompanije Airbus Defence and Space, Eutelsat, Hispasat, SES i Thales Alenia Space, a oslanjat će se i na timove kompanija Deutsche Telekom, OHB, Orange, Hisdesat, Telespazio te Thales. Zajedničkim će snagama, poručuju, stvoriti konstelaciju satelita za pristup Internetu, zasnovanu na arhitekturi koja pokriva više orbita, a bit će usklađena u radu sa zemaljskim telekomunikacijskim sustavima.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay