Gradonačelnici mnogih europskih gradova gotovo su se navikli na bitku s digitalnim platormama za stambeni prostor u gradskim središtima, a onda je stigla pandemija s ograničenjima putovanja i platforme su se našle u problemima.

Podaci analitičke tvrtke za najam nekretnina AirDNApokazuju da je u proteklih mjesec dana na Airbnb-ju bilo ponuđeno 21,9 posto manje stanova i kuća s mogućnošću rezervacije jednog noćenja ili rezerviranim jednim noćenjem nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Airbnb je objavio da se prilagođava promjeni obrazaca putovanja, koji pokazuju da su ljudi sve manje zainteresirani za turistička središta i da se okreću manjim gradovima.

“Prije pandemije običnim je ljudima u Veneciji bilo gotovo nemoguće unajmiti stambeni prostor za život”, naglašava Marco Gasparinetti iz grupe za prava stanovnika Gruppo 25 Aprile, pripisujući skupoću kratkoročnom najmu.

Venecija ima samo 60 tisuća stanovnika, a grad godišnje posjeti 20 milijuna turista. “Svakog dana u Veneciju na posao dolazi 30 tisuća ljudi, koji si ne mogu priuštiti da ovdje žive. To bi se moglo promijeniti, Venecija više ne bi trebala biti samo tematski park na otvorenom za turiste”, dodaje Gasparinetti.

“Turizam se vraća i mi ga moramo učiniti održivim i stvoriti model koji neće braniti iznajmljivanje, ali će uključivati ograničenja kako bi se grad moglo posjetiti, ali i u njemu živjeti i raditi”, objašnjava gradski vijećnik Porta Ricardo Valente.

“Ovo će biti još jedna godina žrtve”, rekao je Miranda. “Izgubit ćemo najbolji dio ovog ljeta. A kad se izgubi ljeto, gubi se i godina. U poslu će ostati oni kojima je stvarno stalo”, dodao je.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay